Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Kabinet gaat tijdelijk niet-kwetsbare mensen met coronaklachten aanraden om zelftests te doen

Kabinet gaat tijdelijk niet-kwetsbare mensen met coronaklachten aanraden om zelftests te doen

Kabinet gaat tijdelijk niet-kwetsbare mensen met coronaklachten aanraden om zelftests te doen

Het gebruik van zelftests was eerst vooral bedoeld voor mensen zonder coronagerelateerde klachten. Het demissionaire kabinet gaat echter (tijdelijk) het gebruik van zelftests aanraden bij niet-kwetsbare mensen die klachten hebben. Dit is vooral om de drukte bij de GGD’s te verminderen.

Zelftests

Tot nu toe was het de bedoeling dat je alleen een zelftest gebruikte als je geen coronaklachten had, voor extra controle. Maar de maximale testcapaciteit is bereikt bij de GGD. Daarom wordt er nu gevraagd door het kabinet of niet-kwetsbare mensen met klachten eerst een zelftest kunnen doen thuis. Niet-kwetsbare mensen zijn voornamelijk jonge, gezonde mensen zonder onderliggend lijden. Mocht de zelftest positief zijn, dan is het belangrijk om wél een afspraak te maken bij de GGD. Maar als de test negatief is, dan hoef je niet gelijk te bellen met de GGD. Maar als je in quarantaine zit, dan moet je dat ook na een negatieve test nog steeds in quarantaine blijven.

Zelftests zijn niet 100 procent betrouwbaar, maar alsnog kunnen ze veel besmettingen wel aantonen. Volgens arts-microbioloog Jan Kluytmans blijkt uit nieuw onderzoek dat coronabesmettingen met zelftests in 9 van de 10 gevallen kunnen worden opgespoord.

Lees ook
Het is een misverstand dat gevaccineerden net zo goed in het ziekenhuis belanden als ongevaccineerden

Uitzonderingen

Door veel te zelftesten, kan de druk bij de GGD’s afnemen. Mensen die echter met kwetsbare mensen werken, zoals in de zorg, moeten zich wel blijven testen bij de GGD. Dit geldt ook voor kwetsbare mensen. Wees je er ook van bewust dat je met een positieve test wel vervolgens naar de GGD gaat, zo kan de coronabesmetting officieel worden vastgesteld en kun je een coronatoegangsbewijs krijgen.

Het OMT zou graag zien dat het kabinet gratis zelftests aanbiedt, zodat men meer bereid zal zijn om zelftests te doen. Of het kabinet gratis tests gaat verschaffen, is nog niet duidelijk.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl, RTLnieuws | Beeld: Getty Images