Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Kabinet wil dat het coronabewijs negen maanden na de laatste prik niet meer geldig is

Kabinet wil dat het coronabewijs negen maanden na de laatste prik niet meer geldig is

Kabinet wil dat het coronabewijs negen maanden na de laatste prik niet meer geldig is

Het kabinet is van plan om het een verloopdatum te geven aan het vaccinatiebewijs in Nederland vanaf 1 februari. Dit zal ook in de rest van Europa gebeuren met het Europese Digitaal Corona Certificaat. Het coronabewijs zal hierdoor negen maanden na de laatste vaccinatiereeks niet meer geldig zijn, tenzij je een boosterprik neemt. 

Coronabewijs

Het kabinet wil dat de geldigheidsduur van het coronatoegangsbewijs hetzelfde wordt als die van het Europese Digitaal Corona Certificaat. Het coronabewijs zal dan tot negen maanden na de laatste vaccinatiereeks geldig zijn. Dit betekent dat je coronabewijs, na de laatste prik van Moderna, Pfizer, AstraZeneca of Janssen, zal komen te vervallen. Als je een boosterprik haalt, vervalt de geldigheidsdatum en is je coronabewijs weer tot onbepaalde tijd geldig.

Een boosterprik maakt het weer mogelijk om een geldige QR-code te laten zien, zowel in binnen- als buitenland. “Daarom is het ook zo belangrijk om je booster te halen: om weer beschermd te zijn, maar je hebt hem straks ook nodig voor het coronatoegangsbewijs en om te kunnen reizen”, laat een VWS-woordvoerder weten. De geldigheidsduur van het vaccinatiebewijs na de boosterprik is nog niet bekend.

Lees ook
Zwangere vrouwen twijfelen: wel of geen boosterprik nemen tijdens de zwangerschap?

Wijziging van de regels

Er zijn al enkele landen in Europa die een boosterprik eisen om toegang te krijgen tot het land en veel openbare gelegenheden. Meer landen zullen volgen. Het kabinet wil graag dat in Nederland dezelfde regels gaan gelden als in Europa met betrekking tot het coronatoegangsbewijs. Ook het internationale coronabewijs in Europa is binnenkort slechts negen maanden geldig.

Momenteel is het coronatoegangsbewijs in Nederland nog voor onbeperkte tijd te gebruiken. Je kunt een coronatoegangsbewijs met QR-code krijgen door een geldig vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een recent testbewijs. Dit zal dus binnenkort gaan veranderen als je geen boosterprik neemt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl | Beeld: Getty Images