Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Shocking: steeds meer jongvolwassenen lopen risico op angststoornis of depressie

Shocking: steeds meer jongvolwassenen lopen risico op angststoornis of depressie

Shocking: steeds meer jongvolwassenen lopen risico op angststoornis of depressie

Uit een onderzoek uitgevoerd door het RIVM, CBS en de GGD blijkt dat 1 op de 11 jongvolwassenen een hoog risico loopt om een angststoornis of depressie te ontwikkelen. Of dit te maken heeft met de coronacrisis is niet duidelijk.

Onderzoek

Dit onderzoek wordt elke vier jaar uitgevoerd. De resultaten die nu naar buiten zijn gebracht, slaan op meer dan een half miljoen jongvolwassenen van 18 tot en met 34 jaar. In totaal hebben jongvolwassenen 9 procent meer risico op het ontwikkelen van een angststoornis of depressie. In 2016 was dit 7 procent en in 2012 zelfs 6 procent.

Opleidingsniveau

Mensen met een laag opleidingsniveau lopen het grootste risico: 15 procent van hen heeft kans op een angststoornis of depressie, terwijl dit bij mensen op het hbo of de universiteit slechts 5 procent is.

Vrouwen hoger risico

Daarnaast hebben vrouwen vaker klachten op dit gebied dan mannen. Het RIVM heeft niet onderzocht waarom vrouwen een groter risico lopen dan mannen. Uit een eerder onderzoek door Trimbos, bleek wel dat bij vrouwen tussen de 25 en 34 jaar vaak een post-partumdepressie voordoet voor of na een zwangerschap.

Tevreden

Wanneer de onderzoekers vroegen naar wat mensen van hun eigen gezondheid vinden in het algemeen, vinden vier op de vijf mensen hun gezondheid goed of zeer goed. Dat is iets meer dan bij de vorige onderzoeken.

Een depressie

Als de sombere gedachten en gevoelens langere tijd aanhouden en je steeds aan het piekeren bent, is het handig om uit te zoeken waar dit vandaan komt. Beïnvloedt het je dagelijkse leven en hebben je werk, studie en vriendschappen eronder te lijden? Dan is de kans aanwezig dat je niet langer in een dipje zit en dat je kunt denken aan een depressie.

Lees ook:
Hoe het opruimen van je huis helpt bij depressieve gevoelens, en zo begin je

Hoe herken je een depressie?

Als je klachten langdurig aanhouden, kun je last krijgt van verschillende psychische, lichamelijke en emotionele klachten. Er zijn een aantal symptomen van depressiviteit waar je op moet letten:

  • Je voelt je bijna elke dag somber, geïrriteerd, verdrietig of leeg;
  • Je hebt nauwelijks belangstelling voor alledaagse en leuke dingen;
  • Je hebt geen zin om te eten of je eet juist overmatig veel;
  • Je hebt last van allerlei onverklaarbare lichamelijke klachten;
  • Je kampt met slapeloosheid, slaapt moeilijk of juist de hele dag door;
  • Je voelt je moe en je bent traag;
  • Je hebt last van vermoeidheid en totaal geen energie;
  • Je voelt je waardeloos of schuldig.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash