Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > ‘Beau’-kijkers geroerd door verhaal over zieke Jayme (1): massale oproep tot doneren

‘Beau’-kijkers geroerd door verhaal over zieke Jayme (1): massale oproep tot doneren

‘Beau’-kijkers geroerd door verhaal over zieke Jayme (1): massale oproep tot doneren

Baby Jayme is inmiddels een bekend gezicht op Flaironline. Het zondag één jaar oud geworden jongetje lijdt aan de ernstige spierziekte SMA Type 1 en heeft een levensverwachting van slechts achttien maanden. Een medicijn van 1,9 miljoen kan zijn leven redden en zijn familie doet er álles aan om dat bedrag bij elkaar te krijgen. Ze krijgen daarbij gelukkig steun van vele BN’ers en ook Flair hield een heuse actieweek om geld in te zamelen. Jim Bakkum schoof woensdagavond samen met de tante van Jayme aan bij ‘Beau’ om de zaak nogmaals onder de aandacht te brengen, om zo de laatste benodigde tonnen bij elkaar te kunnen sprokkelen.

De laatste loodjes wegen het zwaarst

Inderdaad, het gaat écht nog maar om ‘de laatste paar tonnen’. Godzijdank heeft de voor Jayme georganiseerde inzamelingsactie de afgelopen weken een enorme vlucht genomen. Waar er twee weken geleden nog ‘amper’ 400.000 euro op de teller stond, is er de middag na de uitzending van Beau een duizelingwekkende 1.654.258 miljoen euro opgehaald. Een waanzinnig bedrag dat al heel dichtbij die 1,9 in de buurt komt, maar doorgaans wegen de laatste loodjes het zwaarst. Daarom nam Jim, die ook al een prachtig nummer voor Jayme opnam samen met Glennis Grace, bij Beau nogmaals het woord.

Redding mogelijk te laat

Tante Varda en Jim, die zich samen met zijn vrouw Bettina al maanden inzet voor Jayme, vertelden hoe ontzettend nodig het is dat Jayme dit dure medicijn snel krijgt én waarom dat zo ingewikkeld is. In het kort: Jayme krijgt nu het enige in Nederland beschikbare medicijn. Daarvan krijgt hij om de zoveel maanden een injectie in zijn rug, maar verbetering van zijn toestand is niet gegarandeerd en het gewenste effect treedt mogelijk later op dan de tijd die hij nog heeft. “Als dit niet lukt, gaan wij ervan uit dat we voor Jayme’s tweede verjaardag afscheid van hem moeten nemen”, aldus Varda.

‘Hoe langer je wacht, hoe minder er te redden valt’

Een medicijn dat in Amerika beschikbaar is, Zolgensma, kan met slechts één keer toedienen het missende gen in zijn dna herstellen. Jayme’s leven is dan sowieso gered, wat natuurlijk het allerbelangrijkste is, en hoe eerder hij die injectie krijgt, hoe meer zijn lichaam in de toekomst nog zal kunnen. Jim: “Het is geen wondermiddel waarmee alle kinderen meteen wegrennen, maar het is wel iets waardoor ze zich op een normalere manier kunnen ontwikkelen zoals leeftijdsgenootjes. En hoe langer je wacht, hoe harder zijn spieren achteruit gaan en hoe meer er kapot gaat in zijn lichaam.” Want wat er kapot is, valt niet te herstellen.

Alleen met jouw hulp gaat het lukken

Het moge duidelijk zijn: de tijd dringt enorm en elke dag wachten is er één teveel. De redding is nabij, alleen geld is het probleem. Help daarom mee en doneer vandaag nog wat je kunt missen aan TeamJayme, de stichting die voor Jayme is opgezet. Ook kun je doneren door ‘Kaarsje’ naar 4004 te smsen. Jayme’s toekomst is binnen handbereik, maar alleen met jouw hulp kan het lukken.

Lees ook
Jayme is één jaar geworden! Geef het ernstig zieke jochie het mooiste verjaardagscadeau ooit

Kijkers geraakt

Kijkers laten op Twitter weten geraakt te zijn door het verhaal en roepen op om te doneren. De site van TeamJayme liep na de uitzending zelfs vast door het overweldigende aantal mensen dat wilde doneren.

Het item bij Beau:

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Beau | Beeld: Still