Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Fijne jaarwisseling: 2019 eindigt droog en ook 2020 start zónder regen

Fijne jaarwisseling: 2019 eindigt droog en ook 2020 start zónder regen

Nieuws & Maatschappij
Fijne jaarwisseling: 2019 eindigt droog en ook 2020 start zónder regen

Het einde van 2019 is nu echt bijna in zicht en het lijkt erop dat we het jaar droog gaan afsluiten. Geen grauwe en regenachtige taferelen, maar een stralend zonnetje is wat we kunnen verwachten. En met dat weerbeeld gaan we naar verwachting ook 2020 in.

Waar in het noorden en midden van het land bewolking voor kan komen, wordt het maandag vanuit het westen geleidelijk volop zonnig. Als je dan ook naar buiten kijkt, kun je waarschijnlijk niet anders dan vrolijk worden van de zon die aan de hemel hangt. Maar vergis je niet: het mag misschien zes tot negen graden worden, maar door een stevige zuidwestenwind kan het een stuk kouder – als zo’n drie graden – aanvoelen. Een dikke jas, muts en handschoenen zijn dan ook geen overbodige luxe.

Vriezen

Aan het einde van de middag kan er wat bewolking ontstaan, maar vanavond zal het naar verwachting in grote delen van het land weer opklaren. Ga je na het avondeten nog de deur uit? Trek die winterse accessoires dan maar weer uit de kast, want in het zuiden en oosten van Nederland daalt het kwik tot het vriespunt. In de andere delen belooft de temperatuur boven nul te blijven.

Jaarwisseling

Oudjaarsdag begint grijs met laaghangende bewolking of mist, maar in de middag belooft de zon op veel plekken door te breken. In het midden van het land kan het regionaal helaas wel grauw blijven op de laatste dag van 2019 en wordt het in de mist slechts een graad of drie; met zon belooft de thermometer zo’n zeven graden aan te geven. En morgenavond? Tijdens de jaarwisselingen zal het naar verwachting op veel plekken mistig worden, mede door het vuurwerk. Ook wordt het weer koud, met temperaturen rond het vriespunt in het binnenland. Langs de noordkust en in het westen van Nederland blijft het kwik tot net boven het vriespunt hangen.

Happy new year!

Woensdag is het alweer 1 januari 2020 en trappen we het nieuwe jaar grijs en mistig af. Het belooft die dag wel zonniger te worden op veel plekken, behalve in het noorden. Het wordt een frisse dag, maar het goede nieuws is dat het wél opnieuw droog belooft te zijn. Ook donderdag is er geen regen voorspeld, al lijkt erop dat het in de loop van de middag bewolkt kan worden vanuit het westen.

Toch regen?

Waar de eerste dagen van het nieuwe jaar droog beloven te blijven, moeten we vrijdag waarschijnlijk toch geloven aan een spatje regen hier en daar. De kans is groot dat het in het oosten en zuiden wél vrijwel de hele dag droog blijft, maar kan er in de kustprovincies wel wat lichte (mot)regen gaan vallen. Maar echt winterweer zal voorlopig uit blijven.

Lees ook
Bijna 2020: naar déze televisieprogramma’s kijken wij het meest uit

Top drie

Met 1964 zonuren was dit jaar het op twee na zonnigste jaar ooit gemeten. Dat meldt Weeronline, dat 2019 vorige week nog het op drie na zonnigste jaar noemde. Die nieuwe, derde plek is volgens het weerbureau te danken aan een zonnig slotakkoord: door de zonuren op maandag en dinsdag (oudjaarsdag) schijnt de zon net iets meer dan in het jaar 1959, dat nu op de vierde plek staat met 1956 zonuren. Alleen in 2003 en 2018 was het zonniger dan dit jaar, met respectievelijk 2100 en 2089 zonuren.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Weeronline.nl | Beeld: Unsplash

Shoppen is altijd een goed idee