Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Na 18 maanden in ‘vrijheid’: zó goed gaat het nu met ‘Ruinerwold-held’ Israël (27)

Na 18 maanden in ‘vrijheid’: zó goed gaat het nu met ‘Ruinerwold-held’ Israël (27)

Na 18 maanden in ‘vrijheid’: zó goed gaat het nu met ‘Ruinerwold-held’ Israël (27)

Deze woensdagavond kunnen we voor het eerst sinds een maand weer zorgeloze vermaak-tv opzetten. De schokkende docureeks ‘De Kinderen van Ruinerwold’ had wekenlang onze volle aandacht, maar kwam afgelopen week na vier tv-uitzendingen en een bonusaflevering ten einde. Toch laten de beelden en verhalen van Shin, Mar Jan, Edino en Israël ons niet los. Hun verleden is een grote tragedie; lachen het leven en de toekomst hen inmiddels weer toe?

Opnieuw beginnen

Met name zijn velen benieuwd naar hoe het de 27-jarige Israël vergaat sinds zijn vlucht uit de boerderij in oktober 2019. Zijn oudere broers en zus maakten immers al meer dan tien jaar geen deel meer uit van het gezin, maar hij kon nu pas met zijn leven beginnen. Écht beginnen, want naar school is Israël nooit geweest. Inmiddels leeft hij zo’n achttien maanden in vrijheid, waarvan één vol in de schijnwerpers door de indringende documentaire waarin Israël de hoofdrol speelt. Hoe ziet zijn leven er nu uit?

Verhalen vertellen

Dat het goed gaat met Israël, bleek al na afloop van de documentaire en zijn optreden in De Vooravond, waar hij afgelopen week samen met broer Edino in verscheen. Ook een blik op zijn Instagram maakt duidelijk dat Israël – tegenwoordig weer mét een prachtige voortand – zichzelf én zijn passie heeft gevonden in het afgelopen bizarre jaar. Hij wil immers verhalen vertellen, “of dat nou in beeld of tekst is”.

Eindelijk naar school

In beide blijkt hij bijzonder sterk. Zijn verhalen in de documentaire en aan tafel in De Vooravond kwamen binnen, maar op Instagram is te zien dat hij ook waanzinnig goed overweg kan met een camera. Inmiddels probeert hij daar dan ook echt zijn werk van te maken; sinds september 2020 studeert Israël Audiovisuele Media aan de NAVB (Nederlandse Academie voor Beeldcreatie). Ondanks het missen van het normaal benodigde voortraject, mocht hij daar aan de slag. “Ik heb vanuit de school gelukkig alle hulp aangeboden gekregen om aan te tonen dat ik gekwalificeerd genoeg ben een start te maken in deze opleiding”, deelde hij op Instagram, waar hij in enkele weken tijd bijna 27.000 volgers verzamelde. Daar leert hij nu alles waar hij nooit van had durven dromen, in gezelschap van “een geweldige klas”.

De andere kinderen online

Ook de andere in de publiciteit gekomen kinderen van Gerrit Jan van D. hebben Instagram. Shin (31) heeft daar echter sinds 2015 niets meer gedeeld en Mar Jan (30) heeft haar account op privé staan. Edino (28) is echter wel bijzonder actief op het sociale platform, waar hij van alles over zijn privéleven deelt. Zo is onder meer te zien dat hij dolgelukkig is in de liefde en zelfs twee prachtige kindjes heeft: dochtertje Joy-Ann en zoontje Devinn. Edino had begin deze week nog ‘maar’ 16.000 volgers, maar inmiddels staat de teller al bijna op het dubbele: 31.000.

Financiële zekerheid

Hoe de toekomst er voor alle negen kinderen van Gerrit Jan van D. ook uitziet, financieel gezien hoeven ze zich de komende tijd in ieder geval geen zorgen te maken. Een crowdfundingsactie die afgelopen vrijdag live ging, heeft inmiddels al ruim 400.000 euro opgebracht. Esther Suurmond, één van de initiatiefnemers van de actie, noemt het bedrag “ongelooflijk”. De oudste kinderen lieten zondag al weten de giften te voelen “als een erkenning vanuit de maatschappij”. Ze hebben die als “hartverwarmend ervaren. Woorden schieten tekort”, liet de Stichting Kinderen van Ruinerwold weten. Het geld is bedoeld voor bijvoorbeeld studie, jobcoaching, tandartskosten, rijlessen, juridische kosten, huisvesting of bijvoorbeeld de inrichting van een nieuwe woning.

Lees ook
Edino (28) na Ruinerwold-drama gelukkig met eigen gezin: dít zijn z’n kinderen en grote liefde

Komt er nog gerechtigheid?

Van D. werd ervan beschuldigd dat hij zes van zijn kinderen jarenlang tegen hun wil heeft vastgehouden op een afgelegen boerderij en zijn kinderen te hebben mishandeld en een aantal van hen seksueel te hebben misbruikt. Van D. liep in 2016 ernstige en blijvende hersenschade op door een beroerte en de rechtbank in Assen bepaalde in maart dit jaar dat zijn strafvervolging moest worden beëindigd vanwege zijn slechte gezondheid. Hij kwam daardoor op vrije voeten. De oudste vier kinderen willen nu een civiele procedure beginnen tegen hun vader.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Israël’s werk:

Israel’s eerste stap in de publiciteit:

Bron: Instagram | Beeld: Instagram Israel

Shoppen is altijd een goed idee