Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Invoering aparte regels voor ongevaccineerden ligt op de loer: het geduld is op

Invoering aparte regels voor ongevaccineerden ligt op de loer: het geduld is op

Invoering aparte regels voor ongevaccineerden ligt op de loer: het geduld is op

72 procent van Nederland is gevaccineerd en volgens het kabinet is dat nog niet genoeg en daarom ligt de invoering van aparte regels voor ongevaccineerden op de loer. 6 op de 10 gevaccineerden vind dat ongevaccineerden de toegangstest zelf maar moeten betalen. 

Uit het onderzoek van EenVandaag dat onder ruim 28.000 leden van het Opiniepanel gedaan is 6 op de 10 gevaccineerden vind dat ongevaccineerden de toegangstest zelf maar moeten betalen. De overweging van het kabinet op nieuwe coronamaatregelen is hier de aanleiding voor. In de afgelopen weken was er weer een sterke stijging in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames te zien. Deze stijgende lijn waren vooral de ongevaccineerde groep mensen. De maatregelen moeten recht doen aan de situatie vindt minister Hugo de Jonge (VWS). Hierin is hij nog niet zeker of de nieuwe maatregelen gaan gelden voor de gehele samenleving of een aantal specifieke groepen.

EenVandaag geeft aan dat de gevaccineerden uit het onderzoek voorrang geven aan de laatste optie. Zo schrijft een van de gevaccineerden: ‘Ik ben helemaal klaar met die vaccinweigeraars, of ze nu laks, religieus of wappie zijn. De zorg mag hun probleem oplossen als ze ziek worden’. Weer een ander zegt: ‘Als je geen rijbewijs wil halen, mag je voor de veiligheid van anderen niet autorijden. In dit geval betekent niet vaccineren meer beperkingen. Je kiest er toch echt zelf voor.’

De grootste frustratie onder de gevaccineerden is dat de keuze om niet te vaccineren gevolgen heeft voor anderen ‘Ongevaccineerden claimen hun vrijheid maar beperken die van anderen. Door hun (onnodige) ziekenhuisopnames ontnemen ze mensen een behandeling en daarmee gezondheid’, reageert een panellid.

2G-systeem

60 procent van de gevaccineerden zijn voor het invoeren van het 2G-systeem. Mensen hebben met dit systeem alleen recht op een coronapas als ze gevaccineerd of genezen zijn van corona. Dit betekent voor de ongevaccineerden dat zij geen toegang meer hebben tot openbare gelegenheden.

Onderzoekers zeggen dat hiermee gevaccineerden en ongevaccineerden lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. 82 procent van de ongevaccineerden is tegen de invoer van het 2G-systeem en zo’n 98 procent van de ongevaccineerden verzetten zich tegen de nieuwe maatregelen. “Het is te gek voor woorden dat dit kan gebeuren. Als ze denken dat ik me eraan ga houden, hebben ze het mis”, aldus een ongevaccineerde. Door de weerstand is het nog maar te zien of de nieuwe aparte regels effectief zullen zijn.

Opiniepeiler Gijs Rademaker van EenVandaag zegt: “In geen enkel eerder corona-onderzoek van ons zag ik de clash tussen gevaccineerden en ongevaccineerden zo explosief als nu”. Ook zegt hij: “Het geduld van gevaccineerden is écht op en dus zie je dat velen van hen maatregelen steunen die heel ver gaan. Voor de zorg, voor mensen die wachten op een operatie maar ook voor hun eigen vrijheid.”

De opiniepeiler is benieuwd of de aparte regels gaan werken: “Want ongevaccineerden zetten hun hakken nog dieper in het zand door deze roep om aparte regels speciaal voor hen. Velen hielden zich al niet strak aan de algemene coronaregels. Als ik vandaag de reacties van ongevaccineerden zie, zal dat bij nieuwe specifieke regels nog veel minder zijn.’’

Aanscherping van coronamaatregelen

Niet alleen het kabinet vindt dat er aanscherpingen moeten komen op de coronamaatregelen. 6 op de 10 ondervraagden, zo’n 60%, vindt ook dat het kabinet met een aanscherping moet komen tijdens de volgende persconferentie. 76% zijn voor een sterk dringend thuiswerkadvies, 71% op strengere controles op een coronapas en 61% voor het herinvoeren van de ‘1,5 meter’ regel.

Lees ook
Jetteke en Lieke van Lexmond reageren op ophef over kritiek op coronavaccinatie

Het kabinet kan van de middelbare scholen, zo’n 37% een stuk minder steun verwachten op de veranderingen van de coronapas. Ook is er minder steun (23%) voor het eerder sluiten van de horeca en 23% voor de terugkeer naar een maximaal aantal gasten thuis. Onder de ongevaccineerden is er meer weerstand te voelen voor algemene maatregelen dan bij gevaccineerden. 48%, een relatief grote groep, zou alleen strenger thuiswerkadvies een goede zaak vinden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Ad.nl | Beeld: Getty Images