Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Vanaf nu moeten influencers uit Noorwegen aangeven wanneer er gesleuteld is aan hun foto’s

Vanaf nu moeten influencers uit Noorwegen aangeven wanneer er gesleuteld is aan hun foto’s

Vanaf nu moeten influencers uit Noorwegen aangeven wanneer er gesleuteld is aan hun foto’s

Overal kom je het wel tegen: fotoshop. Vooral de Kardashians hebben een enorme gereedschapskist als het om hun kiekjes gaat. In Noorwegen komt daar nu een eind aan. Of ja, vanaf nu mag het niet meer in het geheim worden gedaan.

Wet 

Onze Scandinavische bovenburen hebben namelijk een nieuwe wet ingesteld die boetes oplegt aan beroemdheden en influencers die niet aangeven wanneer er gesleuteld is hun foto’s op Instagram. De wet is van toepassing op afbeeldingen waarbij de lichaamsgrootte, vorm of huidskleur is bewerkt. Ook als er een filter is gebruikt moet dit worden aangegeven.

Label

De retoucheringen worden aangegeven met een door het ministerie goedgekeurd label. Volgens i-D magazine kan het overtreden van de wet oplopen tot escalerende boetes, met in het extreme geval een mogelijke gevangenisstraf. Heftig…

Moeilijkheden

Het ministerie van Noorwegen hoopt zo meer bewustzijn te creëren over lichaamsbeeld. Ze hopen dat creators op deze manier hun content minder snel zullen fotoshoppen. Wel erkent het ministerie dat de wet moeilijk te handhaven kan zijn, omdat het niet altijd makkelijk te zien is wanneer er gesleuteld is aan een foto.

#Eerlijkefoto

Niet alleen het ministerie van Noorwegen wil voorgoed korte metten maken met al het gefotoshop. Onze eigen Miljuschka Witzenhausen, kwam vorig jaar september met een documentaire over eerlijke foto’s. Want zo’n vetrol is écht niet het einde van de wereld.

De tekst gaat verder onder de foto.

View this post on Instagram

A post shared by Miljuschka (@miljuschka)

Lees ook:
De meest bizarre acties van influencers rondom het corona-virus

Fotoshop

Dat er veel wordt geshopt aan foto’s is dus geen geheim meer. Toch zie je het vaak toch nog over het hoofd. Er zijn vele accounts op Instagram die op een respectvolle manier laten zien dat ook deze influencers hun zogenoemde flaws hebben.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: i-D | Beeld: Unsplash