Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > OMG: in deze populaire parfum zijn schadelijk stoffen gevonden

OMG: in deze populaire parfum zijn schadelijk stoffen gevonden

OMG: in deze populaire parfum zijn schadelijk stoffen gevonden

Pas op! Uit onderzoek is gebleken dat in parfum van Chanel, Ralph Lauren, Paco Rabanne of andere populaire merken schadelijke chemicaliën kunnen zitten.  Stichting Tegengif, de Deense consumentenbond en Belgische organisatie ‘Kom op tegen Kanker’ onderzochten verschillende parfums en kwamen tot de ontdekking dat in sommige parfums zorgwekkende, schadelijke stoffen zitten.

Schadelijke stoffen

In twintig populaire parfums werden er 26 problematische chemicaliën gevonden bleek uit het onderzoek. Deze stoffen worden geassocieerd met allergieën, een verstoring van je hormonen en een vermindere vruchtbaarheid. Ook blijken de stoffen moeilijk afbreekbaar te zijn in het milieu.

De stof die in veel parfums is aangetroffen is ethylhexyl methoxycinnamate. Deze stof zorgt voor de houdbaarheid van parfum, maar deze blijkt dus schadelijk te zijn. Naast deze stof is ook de geurstof butylphenyl methylpropional aangetroffen. Deze stof heet ook wel reproductietoxisch en kan volgens Annelies den Boer, voorzitter van Stichting Tegengif, schadelijk zijn voor je vruchtbaarheid en nageslacht. Vanaf 1 maart 2022 is de stof in de cosmetica van de Europese markt verboden. Helaas zijn de andere chemicaliën die in de populaire parfums dat nog niet. Let dus goed op voordat je een parfum koopt.

Lees ook
7x de mooiste plek om oud en nieuw te vieren

Gevaarlijk

Mocht je fan zijn van parfum en draag je het dagelijks, dan vraag je je vast af hoe schadelijk deze stoffen zijn. Naast parfum zitten de schadelijke stoffen ook in andere verzorgingsproducten. Zo blijkt dat mensen twaalf tot zestien producten met deze stoffen per dag binnenkrijgen. Volgens onderzoek komt dat neer op een blootstelling van meer dan 160 schadelijke stoffen.

Langdurige blootstelling kan volgens Ann Gils, directeur Preventie en Vroegopsporing van Kom op Tegen Kanker bijdragen aan het ontstaan van borstkanker. Dit geldt zelfs bij een blootstelling van een lage dosis. Vermijdt daarom zoveel mogelijk hormoonverstorende stoffen in verzorgingsproducten en ga voor (ecologische) alternatieven zonder schadelijke chemicaliën.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.
Bron: Margriet | Beeld: Getty Images