Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > In België worden ongevaccineerde zorgmedewerkers ontslagen per 1 april: ‘Iedereen in de zorg moet gevaccineerd zijn’

In België worden ongevaccineerde zorgmedewerkers ontslagen per 1 april: ‘Iedereen in de zorg moet gevaccineerd zijn’

In België worden ongevaccineerde zorgmedewerkers ontslagen per 1 april: ‘Iedereen in de zorg moet gevaccineerd zijn’

Ook onze zuiderburen in België kampen met een hoog aantal coronabesmettingen. Vanaf deze week is er weer een nieuwe coronamaatregel bijgekomen om ervoor te zorgen dat meer mensen zich laten vaccineren. Ongevaccineerde zorgmedewerkers worden ontslagen als ze zich niet voor 1 april 2022 laten vaccineren.

Ongevaccineerde zorgmedewerkers

De federale regering van België maakte gisteren bekend dat ongevaccineerd zorgpersoneel tot 1 april de tijd krijgt om zich te laten vaccineren. Gebeurt dit niet, dan worden ongevaccineerde zorgmedewerkers ontslagen. Tot 1 april kunnen ongevaccineerde zorgmedewerkers met een negatieve PCR-test wel komen werken.

“De overgrote meerderheid van de mensen die in de zorg werken, heeft zich laten vaccineren. We zijn die heel dankbaar daarvoor, maar het kan niet zo zijn dat er nog een kleine minderheid is die zich niet gevaccineerd heeft”, zegt Frank Vandenbroucke, de Belgische minister van Volksgezondheid. “We geven deze mensen tijd tot 1 april van volgend jaar om zich te laten vaccineren. Iedereen in de zorg moet dan volledig gevaccineerd zijn.” De vraag is natuurlijk of deze maatregel effectief zal zijn, of dat er door de regel een tekort aan zorgpersoneel ontstaat omdat personeel zich niet wil laten vaccineren.

Lees ook
Wéér een soort lockdown: hoe kan het dat we nog steeds met coronamaatregelen opgescheept zitten?

Strengere maatregelen

Eerder adviseerden ziekenhuizen Vandenbroucke al om niet-gevaccineerde medewerkers te schorsen. De vakbonden waren hier tegen. Zorgnet Icuro, de koepelorganisatie van zorgorganisaties, is echter wel blij met de nieuwe regels. Wat hun betreft mag de regering de regels nog verder aanscherpen. “Deze beslissing gaat enkel over zorgpersoneel, het gaat nog niet over de mensen die logistiek ondersteunen in ziekenhuizen of woonzorgcentra of maatschappelijk werkers. Het gaat enkel om de mensen die zorg op zich nemen”, zegt woordvoerder Margot Cloet.

In België is ook de regel ingesteld dat werknemers verplicht vier dagen per week thuis moeten werken. Dit houdt in dat ze slechts één dag per week wel naar kantoor mogen komen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS | Beeld: Getty Images