Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Wéér een soort lockdown: hoe kan het dat we nog steeds met coronamaatregelen opgescheept zitten?

Wéér een soort lockdown: hoe kan het dat we nog steeds met coronamaatregelen opgescheept zitten?

Wéér een soort lockdown: hoe kan het dat we nog steeds met coronamaatregelen opgescheept zitten?

Helaas zijn er dit weekend weer strengere coronamaatregelen aangekondigd. Maar hoe kan het nou dat we met meer dan 24 miljoen gezette coronaprikken en goedwerkende vaccins toch weer in een soort lockdown zitten?

Groot percentage ongevaccineerden

Van de volwassenen is momenteel ruim 84 procent van de Nederlanders gevaccineerd tegen corona. Maar als je ook niet-volwassenen meerekent, dan is slechts 70 procent van de Nederlanders geprikt. En dat is eigenlijk best wel laag. “De vaccinatiegraad is aardig, maar niet superhoog. Het percentage komt niet in de buurt van wat groepsimmuniteit zou kunnen geven”, zegt Frits Rosendaal, hoogleraar klinische epidemiologie. En ondanks dat kinderen niet ernstig ziek worden van corona, kunnen ze wel het virus verspreiden. En dat heeft veel invloed op het aantal coronabesmettingen.

Bijna twee miljoen mensen hebben geen immuniteit

Er zijn nog heel veel mensen die het coronavirus kunnen krijgen en daarmee ook verspreiden. Zo’n 1,8 miljoen mensen hebben geen immuniteit. Maar het zit hem ook in de verspreiding van die ongevaccineerde mensen. Veel ongevaccineerden wonen bij elkaar. Hierdoor kan het virus zich gemakkelijker verspreiden. “Daarbij wonen mensen die niet gevaccineerd zijn ook nog vaak op een kluitje. Zij het de Biblebelt, achterstandswijken of antroposofische oorden (groepen die in alternatieve geneeswijzen geloven, red.) rond de grachtengordel. Daar zie je grote uitbraken zoals die je in Staphorst hebt gezien”, legt Rosendaal uit. Redenen waarom een korte lockdown in het leven is geroepen en ook de 2G-maatregel wordt overwogen.

Maar laat het wel duidelijk zijn: ook gevaccineerde mensen kunnen het coronavirus verspreiden. Zij zijn echter sneller weer van het virus verlost en minder lang besmettelijk.

Lees ook
Hester: ‘Baudet is misschien wel hardnekkiger en gevaarlijker dan corona’

Niet iedereen reageert goed op de vaccins

Bij sommige mensen, met bijvoorbeeld immuunproblemen, werken de coronavaccins minder goed. Ook bij zeventigplussers is de immuniteit naar twee coronaprikken weer afgenomen. De vaccins zijn echter nog steeds heel effectief, maar bij ouderen neemt de effectiviteit sneller af. Zeventigplussers hebben na een volledige vaccinatie 89 procent minder kans om in het ziekenhuis te belanden, tegenover 93 procent van de jongere groepen. Daarom starten ze binnenkort met de boosterprikken, om ook deze groep beter te beschermen tegen corona.

Er waren maar weinig coronaregels

Toen het record van 16.364 coronabesmettingen werd aangetikt, waren er bijna geen coronamaatregelen. “We hebben praktisch geen maatregelen, terwijl we nu met een veel besmettelijkere variant te maken hebben dan in het voorjaar”, zegt Rosendaal hierover. Afgelopen weken waren bijeenkomsten en events gewoon toegestaan. Na de persconferentie van afgelopen vrijdag zijn veel bijeenkomsten weer verboden, mogen we minder bezoek ontvangen, gaat de horeca nog vroeger dicht en gaan veel events met meer dan 1250 mensen niet meer door. Deze milde lockdown is ingezet in de hoop dat de verspreiding van het virus weer afneemt en de druk op de IC’s afneemt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images