Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Gevalletje de pot verwijt de ketel? ‘De Koning zegt sorry tegen een volk dat het perfect doet’

Gevalletje de pot verwijt de ketel? ‘De Koning zegt sorry tegen een volk dat het perfect doet’

Nieuws & Maatschappij
Gevalletje de pot verwijt de ketel? ‘De Koning zegt sorry tegen een volk dat het perfect doet’

Hester Zitvast (43) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Koninklijke ‘misser’

“Waar een klein volk groot in kan zijn: wij Nederlanders twitterden afgelopen weekend eigenhandig de Koninklijke familie van hun vakantieadres terug. We pikten het niet: wij hier in lockdown en zij daar “op onze kosten” in de kroonluchters van de Griekse villa, met een bord souvlaki in de hand. Vakantie vieren deden ze maar een andere keer. Net als wij.”

“Nee dan wij: WIJ doen het allemaal perfect. We gingen dit weekend dan wel weer massaal naar natuurgebieden en stranden, waardoor parkeerterreinen moesten worden afgesloten, maar hey – wisten wij veel dat iedereen ineens een al dan niet fictieve hond moest uitlaten. We trokken in winkelstraten van shop naar shop, maar dat mag toch, met een mondkapje op? Lekker naar de Efteling, de terrassen dicht, maar we aten onze hapjes verspreid over het park. En ja jeetje, we zijn er inderdaad deze herfstvakantie even tussenuit gepiept. We boekten een huisje in eigen land of vlogen voor een prikkie naar de zon. Maar mag het alsjeblieft; we zijn de coronacrisis zó zat.”

‘Er zijn zeker mensen die alles keurig opvolgen, maar daar tegenover heb je een groep mensen die overal lak aan heeft en zelfs positief getest nog naar het werk, school of desnoods op kraamvisite gaat’

“We hebben onze mond vol van de misstap van de Koning en zijn gezin, maar weten ons zelf geen haar beter te gedragen. Feestende jongeren wijken uit naar hotels, vlak voor de tweede lockdown breken we de horeca nog even af met luid gezang en heel veel drank. En in menig supermarkt is het nog net zo druk als voorheen: ouderen maken er al dan niet met mondkapje een kletspraatje en er zwermen groepen verveelde 12/13-jarigen ieder met een eigen karretje met daarin één blikje energydrank al bellend en lachend door de gangpaden. Waar zijn die ouders?”

“Laten we gewoon eerlijk zijn: we vinden het allemaal moeilijk ons strikt aan de regels te houden. Die blokjesverjaardag moet toch best kunnen; je kind wordt tenslotte maar één keer tien. Grapperhaus hing op zijn trouwdag om zijn (kersverse) schoonfamilie heen en zelfs nationale heldin doventolk Irma nieste ten overstaan van de ganse natie niet in de daarvoor bestemde elleboog, maar gewoon in haar hand. Daar viel ze van haar voetstuk; ze had er niets van begrepen.”

“Er zijn zeker mensen die alles keurig opvolgen, zelfs niet meer buiten komen en gemondkapt vanachter de geraniums toekijken naar een wereld waar ze ooit deel van uitmaakten – totdat het virus toesloeg. Dan heb je daar tegenover een groep mensen die overal lak aan heeft en zelfs positief getest nog naar het werk, school of desnoods op kraamvisite gaat. ‘Het is maar een griepje’, vinden zij. En dan het gros, de gulden middenmoot, die het doet naar beste kunnen. En die groep maakt af en toe een uitglijder.”

‘De achter het plexiglas verscholen caissière en ik keken elkaar stilzwijgend aan, ‘Toren C’ was er niets bij’

“Zo stond er gisteren een vrouw achter me in de rij, haar neus en mond keurig bedekt, totdat ze Jaap zag. Jaap stond voor me in de rij. De vrouw kon niet meer van opwinding, trok haar mondkapje aan één oor los, stapte niet alleen mijn anderhalve meterzone, maar werkelijk in mijn complete aura om te gillen: “Jaap! Jaap! Ik ben het! Je herkende me niet met mondkapje zeker? Wacht zo even op me buiten, ik moet je wat vertellen.” Jaap en de vrouw lachten hysterisch. De achter het plexiglas verscholen caissière en ik keken elkaar stilzwijgend aan. Toren C was er niets bij.”

Lees ook
Hester Zitvast: ‘Geen kinderfeestjes vieren? Ik snap dat wel, die partijtjes lopen tegenwoordig de spuigaten uit’

“Willem-Alexander en Máxima maakten een uitglijder. Een fikse ook, want iedereen had op de vingers uit kunnen tellen dat dit geen sterke zet was. Ze gingen naar hun vakantiewoning in Griekenland met de meiden. Nederland werd gek. Nog diezelfde dag erkende het koninklijk paar de fout, kwamen ze terug (min de twee oudste kinderen dan) en boden vandaag – hoe hip – op hun eigen Instagramaccount excuses aan. “Wij zijn betrokken, maar niet onfeilbaar,” sloten ze af. Tja, het is heel bizar; het zijn dus net écht mensen. De knieval is gemaakt. De koning zei sorry. Kunnen we dan nu alsjeblieft weer over tot de orde van de dag en weer een beetje op onszelf letten?”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Lees de uitgesproken tekst op koninklijkhuis.nl en via de #linkinbio. #persoonlijkeboodschap #koninklijkpaar #video

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) op

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: BrunoPress

Shoppen is altijd een goed idee