Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Herfst is coming: het wordt koud en de eerste nachtvorst is in aantocht

Herfst is coming: het wordt koud en de eerste nachtvorst is in aantocht

Nieuws & Maatschappij
Herfst is coming: het wordt koud en de eerste nachtvorst is in aantocht

Amper twee weken terug genoten we nog van volop zon en hoge temperaturen, maar de herfst lijkt nu echt z’n intrede te maken. Het kwik zakt de komende nachten op sommige plekken in het land waarschijnlijk tot onder het vriespunt. Daarmee krijgt Nederland te maken met de eerste nachtvorst van deze meteorologische herfst.

Brede opklaringen

De grootste kans op deze situatie doet zich voor in het midden, oosten en zuidoosten van het land, voorspelt Weerplaza vandaag. “Komende nacht zijn er brede opklaringen, ook de wind valt weg”, stelt weerman Wilfred Janssen. “In de vrij koude lucht kan de temperatuur daardoor flink dalen. Op de koudste plaatsen kan de temperatuur dalen naar 2 of 3 graden, mogelijk met vorst aan de grond.” Dit gebeurt alleen als er daadwerkelijk brede opklaringen zijn.

De nachtvorst is vroeg dit najaar

Wanneer het komende nacht daadwerkelijk tot vorst aan de grond komt, is dat aan de vroege kant. Normaal gesproken vriest het ergens in ons land rond 15 september voor het eerst aan de grond.

Lees ook
Herfst of nazomer? Dit belooft het weer te worden in september

Late laatste vorst

Afgelopen 10 juli vroor het voor het laatst in Nederland op tien centimeter boven het gras. Toen was het op de voormalige vliegbasis in Twente -0,7 graden Celsius. Dat was zeer laat in het jaar.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: ANP

Shoppen is altijd een goed idee