Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Vanaf maandag krijgen basisscholen gratis zelftesten toegestuurd voor leerlingen en leraren

Vanaf maandag krijgen basisscholen gratis zelftesten toegestuurd voor leerlingen en leraren

Vanaf maandag krijgen basisscholen gratis zelftesten toegestuurd voor leerlingen en leraren

Door de nieuwe aangescherpte maatregelen moeten alle leerlingen vanaf groep 6 twee keer per week een zelftest doen. De afgelopen tijd was er een flinke corona stijging te zien bij veel jonge kinderen. De nieuwste maatregelen zijn er, zodat scholen open kunnen blijven. Maandag 6 december ontvangen alle basisscholen de gratis zelftesten. 

De coronatesten zijn gratis beschikbaar gesteld, zodat huishoudens met een moeilijke financiële situatie niet nog meer zorgen erbij krijgen. Vanaf maandag geldt het advies om zelftesten te doen. De regel gaat in voor alle leerlingen in de basisschool bovenbouw, voortgezet onderwijs en alle leraren.

Vanmiddag melde het ministerie van Onderwijs dat er net voor de kerstvakantie opnieuw een levering met gratis zelftesten verstuurd wordt. Het is verstandig dat de leerlingen zich twee keer per week laten testen. Is de test positief? Dan gaan leerling of leraar en het betreffende gezin in quarantaine. Naast de positieve zelftest moeten ze zich ook laten testen door de GGD. Mocht de test daar wel negatief zijn, dan kan de leerling of leraar weer naar school. Het test-advies geldt voor iedereen, inclusief gevaccineerde leerlingen of leraren.

Lees ook
Iedereen die corona heeft (gehad), krijgt een QR-code die 1 jaar geldig is

2,4 miljoen gratis zelftesten

De eerste levering bestaat uit 2,4 miljoen zelftesten. Deze zullen zo snel mogelijk bij de scholen aankomen. Deze levering geeft voorraad tot iets voor kerst en een paar weken na de vakantie. Scholen hoeven hier verder niks voor te betalen.

Minister Slob (Basis- en voortgezet onderwijs) vertelt: “Vanwege het hoge aantal coronabesmettingen vragen we van onderwijspersoneel, leerlingen en ouders zich te houden aan de verscherpte maatregelen, zoals mondkapjes in de gang, looproutes in het gebouw en ouders buiten de school.” Scholen zijn hier volgens hem al goed mee bezig. “Nu komen op korte termijn ook de zelftesten voor leerlingen beschikbaar. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat we verspreiding van het virus tegengaan en scholen verantwoord open kunnen blijven. Dat is ons gezamenlijke doel.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl | Beeld: Getty Images