Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Groen nieuws! Supermarkten vervangen plastic zakjes op groenteafdeling, alleen déze week gratis alternatief

Groen nieuws! Supermarkten vervangen plastic zakjes op groenteafdeling, alleen déze week gratis alternatief

Groen nieuws! Supermarkten vervangen plastic zakjes op groenteafdeling, alleen déze week gratis alternatief

Gratis plastic zakjes voor groente en fruit in supermarkten… Het is simpelweg niet meer van deze tijd. Gelukkig zien ook steeds meer bedrijven dat in: verschillende ketens verbannen de zakjes vanaf nu uit hun winkels. Zo zijn de zakjes vanaf 26 april al niet langer te vinden in de eerste twintig Albert Heijn-filialen, waar per direct een duurzamer alternatief wordt aangeboden. Ook Aldi laat weten te stoppen met de doorzichtige zakjes waar we al decennialang onze appels, tomaten en sperziebonen in kopen.

Bio-zakjes bij de ALDI

De Duitse budgetketen komt met ‘bio-based’ zakjes waar de consument 1 cent per zakje voor gaat betalen. Dat laat een woordvoerder weten aan NU.nl. Wel is dat in het geval van ALDI niet per direct: de verandering gaat geleidelijk in voor de ongeveer vijfhonderd Nederlandse winkels van het concern. “We maken eerst de voorraad van de oude plastic zakjes op”, aldus een woordvoerder.

Gratis alternatief bij Albert Heijn

Albert Heijn heeft als doel gesteld tegen het einde van 2021 in geen enkele winkel – zo’n duizend in ons land – nog gratis plastic zakjes aan te bieden. Ze worden vervangen door een herbruikbare nylon variant, die alleen déze week gratis wordt weggegeven. Wie misgrijpt, kan er voortaan voor 0,30 cent één kopen. De wasbare nylon zakjes waren al verkrijgbaar bij Albert Heijn, maar gingen voorheen voor 69 cent per twee stuks over de toonbank. De nieuwe variant is groter én dus een fractie goedkoper.

Lees ook
Twitter gaat los: waarom je dat ‘nutteloze’ plastic lipje van een nieuwe fles olie nóóit moet weggooien

Andere supermarkten

PLUS, dat 270 filialen in ons land heeft, laat NU.nl weten de gratis plastic tasjes als service naar de consument toe te zien. “Het heeft wel onze aandacht binnen het terugdringen van plastic. We bieden dan ook papieren tasjes aan als alternatief”, aldus een woordvoerder  van de keten. Bij Jumbo liggen zowel gratis plastic tasjes én voor een klein bedrag verkrijgbare nylon zakjes voor het grijpen. Volgens de supermarktketen liggen in veel van haar winkels ook papieren zakken als alternatief. “Naar de toekomst toe blijven we kijken naar nieuwe mogelijkheden en oplossingen”, zegt Jumbo. Ook Lidl biedt zowel de bekende plastic tasjes aan als een nylon variant, hun ‘Lidl Green bag’. De keten zegt het gebruik van plastic zakjes te ontmoedigen: “Hierbij staat dat ‘een plastic tasje niet altijd nodig is, zo sparen wij het milieu’.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl, ANP | Beeld: Getty