Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Gratis menstruatieproducten verkrijgbaar bij meer dan 200 locaties in Nederland

Gratis menstruatieproducten verkrijgbaar bij meer dan 200 locaties in Nederland

Gratis menstruatieproducten verkrijgbaar bij meer dan 200 locaties in Nederland

Stichting Armoedefonds heeft het mogelijk gemaakt dat gratis menstruatieproducten, zoals maandverband en tampons, bij ruim 200 uitgiftepunten in Nederland beschikbaar zijn. Meer dan vijftienduizend Nederlandse meisjes en vrouwen zijn geholpen met deze uitgiftepunten.

Gratis menstruatieproducten in elke provincie

Menstruatieproducten, zoals tampons, inlegkruisjes en maandverband, zijn best wel prijzig en de kosten om maandelijks dergelijke producten aan te schaffen kunnen hoog oplopen. In Nederland schijnt 1 op de 10 vrouwen (soms) geen geld te hebben voor menstruatieproducten. Daarom is Stichting Armoedefonds gestart met het opzetten van Menstruatieproducten Uitgiftepunten (MUP’s) om mensen de mogelijkheid te geven gratis producten te verkrijgen. Door heel Nederland zijn dergelijke uitgiftepunten opgezet in samenwerking met lokale organisaties. Momenteel zijn er per provincie minstens drie MUP’s te bezoeken. Deze uitgiftepunten  zijn op diverse locaties te vinden, alleen op de Waddeneilanden missen deze uitgiftepunten nog.

Niet overal mag iedereen naar binnenlopen voor gratis menstruatieproducten. Bij ongeveer een derde van de uitgiftepunten is er vrije inloop, waar iedereen gratis producten kan uitkiezen en meenemen. Bij de andere punten zijn er gratis menstruatieproducten beschikbaar gesteld voor vrouwen waarvan bekend is dat ze gratis middelen nodig hebben vanwege hun financiële situatie.

Lees ook:

Dít vertelt de kleur van je menstruatie over je gezondheid

200 Menstruatieproducten Uitgiftepunten

Stichting Armoedefonds begon afgelopen december bij het opzetten van de MUP’s. Dit werd opgepikt door de media en steeds meer organisaties werden geïnteresseerd in een samenwerking. Bij vrouwenopvangen zijn er producten beschikbaar voor bezoekers, maar ook de Hogeschool van Amsterdam biedt gratis menstruatieproducten aan voor studenten. Veel voedselbanken zijn ook een samenwerking aangegaan met het Armoedefonds en daar bevatten voedselpakketten naast boodschappen nu ook menstruatieproducten. Het doel van de stichting was om in 2021 tweehonderd uitgiftepunten mogelijk te maken en dit doel is nu al ruimschoots gehaald. Het Armoedefonds hoopt dit jaar nog honderd andere locaties te kunnen realiseren.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images