Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Tijd voor verandering: organisaties pleiten voor gratis anticonceptie in rechtszaak

Tijd voor verandering: organisaties pleiten voor gratis anticonceptie in rechtszaak

Tijd voor verandering: organisaties pleiten voor gratis anticonceptie in rechtszaak

Anticonceptie moet gratis worden, dat vinden ruim zevenduizend Nederlanders. Vandaag behandelt de rechtbank in Den Haag de zaak die door meerdere maatschappelijke organisaties is aangespannen. Voorafgaand vindt er een demonstratie plaats.

Reden

Een wetsvoorstel en een petitie haalden het eerder niet, daarom stappen onder andere vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann en zevenduizend mede-eisers naar de rechter. Volgens Bureau Clara Wichmann liggen de zorgen voor en kosten van anticonceptie in de praktijk vaak bij vrouwen. Dat is volgens hen oneerlijk, omdat onder andere vrouwen zo niet goed kunnen bepalen welke anticonceptievorm het beste bij hen past. Gerieke Prins is een van de mede-eisers. Zij zegt hierover: “Als twee mensen bewust seks met elkaar hebben, is het toch niet logisch dat er maar een van de twee partijen verantwoordelijk is voor de kosten? Het moet écht anders.”

Lang, lang geleden

Het is niet de eerste keer dat deze kwestie wordt besproken. In juli 2019 over overhandigden Bureau Clara Wichmann en DeGoedeZaak een petitie aan de Tweede Kamer om anticonceptie op te nemen in het basispakket. De petitie werd door 55.000 mensen ondertekend, maar het voorstel werd niet aangenomen. De organisaties menen dat vrouwen door middel van anticonceptie volwaardig mee kunnen doen in de samenleving. Daarom gaat kosteloze anticonceptie niet alleen de overheid aan, maar ook de gehele samenleving.

Lees ook
‘Anticonceptie is ook de verantwoordelijkheid van de man’

Van belang

In 2011 werd de pil uit de basisverzekering gehaald met de reden dat dit geen medische noodzaak zou zijn. Dat terwijl de pil nog steeds het meest gebruikte anticonceptiemiddel is. Tussen de 18 en 21 jaar gaan de kosten van het eigen risico af en moeten vrouwen de pil zelf betalen of zich aanvullend laten verzekeren. Gerieke begrijpt niet waarom de overheid jonge vrouwen niet meer financieel helpt op het gebied van anticonceptie. “Met name jongeren hebben niet het geld om van alles op eigen kosten uit te proberen.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash