Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Gevreesde najaarsstijging lijkt begonnen: 48 procent meer coronabesmettingen

Gevreesde najaarsstijging lijkt begonnen: 48 procent meer coronabesmettingen

Gevreesde najaarsstijging lijkt begonnen: 48 procent meer coronabesmettingen

Het aantal coronabesmettingen loopt weer flink op. Uit de weekcijfers van het RIVM blijkt dat er bijna 50% meer mensen positief testten op het coronavirus. De verwachte najaarsstijging lijkt ingezet volgens het RIVM. 

Positieve aantal tests flink gestegen

De gevreesde najaarsstijging lijkt nu echt te beginnen. De afgelopen week werden 17.832 mensen positief getest. Dat is 48% meer dan de week ervoor, toen er 12.016 mensen positief testten op corona. Het aantal coronabesmettingen neemt toe in alle leeftijdsgroepen. Al zijn kinderen van vijf tot en met veertien jaar de grootste groep die positief test, net als voorgaande weken. Verder is de R-waarde, het getal dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, gestegen van 0,96 naar 1,12. Dit betekent dat gemiddeld genomen 100 besmette personen 112 andere personen besmetten. Volgens bron en contact onderzoek raken de meeste meeste mensen in de thuisomgeving besmet.

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt helaas ook toe, zo kwamen er afgelopen week 281 nieuwe patiënten bij. Ziekenhuizen houden hun hart vast voor de winter. Er dreigt namelijk een griepgolf, omdat vorig jaar maar weinig mensen de griep hebben gekregen. De voorspelling is dat het aantal grieppatiënten naar alle waarschijnlijkheid zal toenemen. In combinatie met de hoeveelheid coronapatiënten zal de druk op de ziekenhuizen daarom nog groter worden als we richting de winter gaan.

Lees ook
Sabina verhuisde tijdens de coronacrisis: ‘Waar vroeger de koeien liepen, rijden nu Ferrari’s’

Testen voor toegang

Ook maken veel mensen gebruik van testen voor toegang om zo naar binnen te mogen bij theaters, horeca of de bioscoop. Meer dan 330.000 mensen lieten zich testen om dingen te kunnen doen buiten de deur. Van deze groep mensen bleken slechts 514 mensen een coronabesmetting te hebben opgelopen. De meeste positieve testen worden afgenomen door de GGD, wat los staat van het testen voor toegang.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images