Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Zorgwekkend: kwart onderzochte kinderbedjes blijkt ‘zeer onveilig’, verkoop 8 bedjes verboden

Zorgwekkend: kwart onderzochte kinderbedjes blijkt ‘zeer onveilig’, verkoop 8 bedjes verboden

Zorgwekkend: kwart onderzochte kinderbedjes blijkt ‘zeer onveilig’, verkoop 8 bedjes verboden

Bij vijf van de twintig kinderbedjes die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar onderzocht, is sprake van een ernstig veiligheidsrisico. De tekortkomingen die werden geconstateerd leveren een reële kans op beknelling van ledematen, hoofdletsel of verstikkingsgevaar, aldus de organisatie. De NVWA adviseert mensen deze kinderbedjes niet te gebruiken voor kinderen tot vier jaar.

Gevaarlijke bedjes

De bedjes van de merken Bopita, Quax, Schardt, Stapelgoed en Viking Choice hadden ernstige tekortkomingen. Bij Interchild, Klups Meble Dzieciece en Treppy waren de veiligheidsrisico’s minder groot, maar ook aanwezig. Het gaat telkens om één type bed per merk, de exacte modellen staan op de website van de NVWA.

Risico’s

Op de website veiligheid.nl kunnen ouders en verzorgers lezen waar ze op kunnen letten bij de aankoop van een kinderbed. Kinderbedden die niet voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen veroorzaken risico’s. De kinderbedjes zijn onder andere onderzocht op stabiliteit, openingen en afstanden tussen onderdelen, afstanden tussen bedbodem en opstaande zijden en de bevestiging en sterkte van de bedbodem.

Beknelling en omvalgevaar

De belangrijkste problemen zijn volgens de NVWA de afstand tussen de latten in de bodem en de stabiliteit van het bed. Bij de eerste vier merken is er te veel ruimte tussen de latten, waardoor een kind bekneld en verstikt kan raken. Het bed van Viking Choice is niet stabiel genoeg, waardoor het kan omvallen. Hiervan heeft de NVWA de verkoop verboden. Iedereen die al een van deze bedjes gebruikt, wordt geadviseerd om deze terug naar de winkel te brengen.

Klimmende kleintjes

Bij de andere drie merken gaat het vooral om de hoogte van de zijkant. Die is soms te laag, waardoor het kind er eventueel overheen kan klimmen. Ook zijn er plekken waar kleding of fopspenen in verstrikt kunnen raken. Ook hiervan is de verkoop verboden, maar de organisatie laat mensen die de bedjes al hebben, kiezen of ze ze blijven gebruiken.

Lees ook
‘Kinderen zijn in de buurt van hun moeder 800% vervelender’

Vervolgonderzoek

De bedrijven die gevaarlijke bedjes verkopen, hebben een boete gekregen. Zij moeten hun klanten en afnemers wijzen op het gevaar en deze kinderbedjes terugroepen. De NVWA gaat dit jaar vervolgonderzoek doen naar de veiligheid van kinderbedden op de Nederlandse markt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door NVWA (@nvwaonline)

Bron: ANP, NVWA | Beeld: Getty