Je bent hier: Home > Health > Evenement na evenement wordt afgelast: brengt het coronavirus het Songfestival in gevaar?

Evenement na evenement wordt afgelast: brengt het coronavirus het Songfestival in gevaar?

Health
Evenement na evenement wordt afgelast: brengt het coronavirus het Songfestival in gevaar?

Sinds afgelopen weekend lijkt het coronavirus met hoge snelheid ook buiten China toe te slaan. Dinsdag meldde Peking voor het eerst minder nieuwe besmettingen (411) dan landen buiten China (427 in totaal). De angst neemt toe en steeds meer grote evenementen worden afgelast. Vooralsnog ontspringt Nederland de dans, maar wanneer we ‘aan de beurt’ zijn, moeten we er dan rekening mee houden dat ‘ons’ Songfestival wellicht niet doorgaat in mei?

‘Te vroeg voor actie’

Voorlopig niet, stelt de NPO ons gerust. De publieke omroep vindt het nu nog te vroeg om daarover te speculeren, laten ze weten aan RTL Nieuws. Wel nemen ze de dreiging serieus en is er nauw contact met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie volgt het advies van RIVM en zolang die dergelijke maatregelen niet adviseert, is er geen reden tot paniek. “Het is nu nog te vroeg.”

‘Organisatie is hier niet op voorbereid’

In het AD laat oud RIVM-medewerker Ab Osterhaus echter weten dat het niet doorgaan van Europese muziekfestijn iets is waar we wel serieus rekening mee moeten houden. “Maar dat is afhankelijk van hoe het coronavirus zich de komende tijd ontwikkelt. Het ziet er niet erg hoopvol uit door de verschillende plaatsen waar het nu opduikt.” Als het inderdaad uitdraait op een annulering, is het de vraag wat de gevolgen zijn. “In het draaiboek van deze evenementen staat niks over het uitbreken van virussen. Ze houden daar geen rekening mee”, aldus veiligheidsdeskundige Rico Briedjal in Editie NL.

Rotterdam wil duidelijkheid

In Rotterdam neemt de onzekerheid toe. Onder meer de partij Leefbaar Rotterdam wil weten waar de stad aan toe is. Want naast het Songfestival staat ook de jaarlijkse grote marathon op de agenda, iets waar eveneens mensen van over de hele wereld voor naar de maasstad reizen. Het RIVM blijft er voorlopig beide dat het te vroeg is om een besluit te maken betreffende beide evenementen, die nog redelijk ver weg zijn.

Lees ook
Virus hijgt in onze nek: dít gebeurt er als iemand in Nederland met het coronavirus besmet blijkt

Feiten en fabels

De NOS zendt donderdag 27 februari een ingelaste uitzending uit over het coronavirus. In Het corona-virus: feiten en fabels, te zien van 20.35 tot 21.25 uur op NPO1, worden door deskundigen vragen van het publiek beantwoord.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Mediacourant | Beeld: Still

Shoppen is altijd een goed idee