Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Update uit Ruinerwold: Gerrit Jan van D. gaat zes maanden naar een gesloten zorginstelling

Update uit Ruinerwold: Gerrit Jan van D. gaat zes maanden naar een gesloten zorginstelling

Update uit Ruinerwold: Gerrit Jan van D. gaat zes maanden naar een gesloten zorginstelling

Nadat de documentaire ‘De Kinderen van Ruinerwold’ uitkwam op televisie stond het hele land op z’n kop. Elke week leken de beelden schokkender te worden. Ook na de afleveringen kwam de Ruinerwold-vader nog een lange tijd in het nieuws. Nu meldt ‘De Stentor’ dat Gerrit Jan van D. gedwongen wordt opgenomen in een zorginstelling.

Gerrit Jan van D. zorginstelling

Het Openbaar Ministerie vroeg destijds om deze zorgmaatregel. De rechtbank deed op 21 mei van dit jaar uitspraak en ging mee in het verzoek. Dit deden ze nadat deskundigen vaststelden dat de vader lijdt aan verschillende persoonlijkheidsstoornissen met narcistische, antisociale kenmerken en mogelijk ook schizofrenie.

Tot zeven jaar verlening mogelijk

De gedwongen opname in de zorginstelling is voor zes maanden en duurt dus tot minstens 21 september. De rechter kan daarna bepalen of de periode verlengd wordt. Dit wordt dan telkens met een jaar gedaan en het kan oplopen tot een maximale verlenging van vijf achtereenvolgende jaren. Als deskundigen daarna vinden dat Gerrit Jan van D. nog langer in de zorginstelling moet blijven, kunnen zij de opname verlengen met periodes van twee jaar.

Nadeel bij terugkeer

Er is dus een kans dat de Gerrit Jan van D. een tijdje in de gesloten instelling zit. Uit het onderzoek naar de Ruinerwold-vader en de uitspraken blijkt ook dat terugkeer ‘ernstig nadeel’ kan veroorzaken bij zijn kinderen. “Bij terugkeer van betrokkene in zijn gezin (zowel betrokkene als de jongste kinderen willen hereniging) is er een kans op het herleven van de oude dynamiek, ook omdat de jongste kinderen nog geïndoctrineerd zijn (…)”, laat het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) weten die Gerrit Jan van D. hebben onderzocht. Eerder werd al bekend gemaakt dat het Openbaar Ministerie Gerrit Jan van D. een gedragsaanwijzing op heeft gelegd. Dit houdt in dat hij geen contact meer mag opnemen met een van zijn jongste kinderen, die onlangs aangifte heeft gedaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook mag hij niet meer bij de woning van de jongste kinderen in Ermelo komen

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Boulevard | Beeld: still