Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Nieuwe ontwikkelingen in Ruinerwold-zaak: burgemeester haalt vader weg bij jongste kinderen

Nieuwe ontwikkelingen in Ruinerwold-zaak: burgemeester haalt vader weg bij jongste kinderen

Nieuwe ontwikkelingen in Ruinerwold-zaak: burgemeester haalt vader weg bij jongste kinderen

Nadat maandag bleek dat er aangifte van een zedenmisdrijf is gedaan tegen Gerrit Jan van D. door een van de jongste ‘kinderen van Ruinerwold’, volgen er vandaag nieuwe ontwikkelingen. De burgemeester van Ermelo, waar Van D. is gaan wonen met zijn jongste kinderen na zijn vrijlating eerder dit jaar, heeft hem een huisverbod opgelegd.

Veiligheid niet gewaarborgd

Reden is dat de veiligheid van de andere gezinsleden niet gewaarborgd kan worden met de ‘Ruinerwoldvader’ in huis. De vader verblijft sinds 28 april op een andere “plek in de zorg”, zo bevestigt een woordvoerder van de burgemeester dinsdag na berichtgeving door de Stentor. Wel gaat het om een tijdelijk huisverbod van tien dagen. Onduidelijk is ook of dit na tien dagen verlengd gaat worden.

Nieuwe aangifte

Maandag werd bekend dat er aangifte is gedaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen Gerrit Jan van D. Volgens RTV Drenthe had één van de oudere kinderen aangifte gedaan en zou het slachtoffer één van de jongere kinderen zijn, die tot voor kort bij de vader in Ermelo woonde. Het Openbaar Ministerie kon die details nog niet bevestigen en onderzoekt de aangifte.

Sinds maart weer bij kinderen

De vader van het gezin uit Ruinerwold woont sinds begin maart bij de jongste kinderen, die allen volwassen zijn. Hij trok bij hen in nadat de rechtbank in Assen had bepaald dat de strafvervolging van de 68-jarige Van D. moest worden beëindigd, omdat hij door zijn slechte gezondheid niet kon terechtstaan. Hij werd onder meer verdacht van jarenlange vrijheidsberoving van zes van zijn negen kinderen. Zij zouden tegen hun wil zijn vastgehouden op een afgelegen boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold. Ook zou hij zijn kinderen hebben mishandeld en een aantal van hen seksueel hebben misbruikt. Het gezin zou in een soort religieuze ban hebben geleefd, onder aanvoering van Van D.

Lees ook
Zó veel Ruinerwold-vragen: hoe is afgelopen met de door Gerrit Jan van D. opgesloten opa en stiefzoon?

Documentaire

De zaak kwam in oktober 2019 aan het licht, nadat één van de kinderen – Israël, met wie het nu erg goed gaat – alarm had geslagen. Hij was destijds uit de boerderij weggelopen en heeft vervolgens alarm geslagen. Afgelopen maand was Nederland opnieuw wekenlang in de ban van de zaak, die centraal stond in de indringende vierdelige documentaire De Kinderen van Ruinerwold. Daarin deden de vier oudste kinderen, Shin (31), Mar Jan (30), Edino (28) en Israël (27), hun verhaal. Na afloop van de laatste uitzending werd duidelijk dat ook één van de jongste kinderen de boerderij inmiddels heeft verlaten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Still