Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Rammelende eierstokken? Dít is de leeftijd waarop Nederlandse vrouwen gemiddeld moeder worden

Rammelende eierstokken? Dít is de leeftijd waarop Nederlandse vrouwen gemiddeld moeder worden

Rammelende eierstokken? Dít is de leeftijd waarop Nederlandse vrouwen gemiddeld moeder worden

Lekker vroeg moeder, of eerst carrière maken en daarna pas denken aan een gezin? De Nederlandse vrouw lijkt tegenwoordig vaker dat laatste te doen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen in Nederland steeds later moeder worden.

Voor het eerst 30+

De gemiddelde Nederlandse vrouw krijgt inmiddels pas op haar dertigste haar eerste kind, blijkt uit cijfers van statistiekbureau Eurostat. De leeftijd waarop Nederlandse vrouwen voor het eerst zwanger raken en bevallen stijgt al sinds de jaren zeventig, al leek die ontwikkeling na de millenniumwisseling even stil te vallen. In 2019, waarvan nu de cijfers bekend zijn, lag die leeftijd bij de eerste bevalling voor het eerst boven de dertig.

Italiaanse vrouwen koploper

In alle Europese landen wachten vrouwen overigens steeds langer voor ze aan kinderen beginnen, aldus Eurostat. In een zestal Europese landen zijn vrouwen nog ouder bij hun eerste kind, met Italië (31,3) als koploper. De jongste moeders van Europa wonen in Bulgarije. Een doorsnee Bulgaarse krijgt op haar 26e al haar eerste.

Ouders, even opletten

Met de Tweede Kamerverkiezingen op komst hebben ouders heel wat om over na te denken. Wie kinderen onder de achttien jaar heeft, kan voortaan terecht bij een nieuwe kieswijzer: Kieswijs Ouders. De organisaties Ouders & Onderwijs en Stichting Voor Werkende Ouders ontwikkelden deze specifieke stemhulp, omdat deze groep “niet alleen voor zichzelf stemt, maar ook voor de toekomst van hun kinderen”.

Lees ook
‘1 op de 5 vrouwen ervaart haar bevalling als traumatisch’

Van verlofregelingen tot kinderopvang

In de kieswijzer zijn politieke standpunten te vinden die interessant zijn voor ouders met thuiswonende kinderen. Bijvoorbeeld over het lerarentekort, de omvang van schoolklassen, de toegankelijkheid van de kinderopvang en verlofregelingen. Maar ook thema’s als zorg, economie en milieu komen aan bod. Door twintig vragen in te vullen weten ouders welke partij bij hun gezin past, stellen de organisaties. Lees hier alles over de voor ouders interessante standpunten van de verschillende partijen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Unsplash