Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Geen platgedrukte borsten meer: LUMC start met comfortabeler borstonderzoek

Geen platgedrukte borsten meer: LUMC start met comfortabeler borstonderzoek

Geen platgedrukte borsten meer: LUMC start met comfortabeler borstonderzoek

Borstonderzoek wordt normaliter gedaan met een mammografie. Een pijnlijke procedure waarbij je borsten op een plaat plat worden gedrukt. Een mammogram is zeker geen pretje en het LUMC wil daarom op kleine schaal een comfortabeler alternatief bieden. 

Borstonderzoek met een Mamma CT

Bij de standaard mammografie, die voor borstonderzoek wordt gebruikt om borstkanker te ontdekken, worden de borsten plat gedrukt tussen twee platen. Deze compressie is belangrijk om een goede röntgenfoto te kunnen maken met zo min mogelijk straling. Echter ervaren sommige vrouwen dit onderzoek als zeer pijnlijk en ongemakkelijk en daarom zien sommigen af van het onderzoek. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) start daarom op kleine schaal met een alternatief borstonderzoek dat een stuk comfortabeler is.

Met een Mamma CT is het mogelijk om pijnloos beelden te maken van het borstweefsel. Er is namelijk geen sprake van compressie. Naast dat het pijnloos is, kan het ook betere resultaten opleveren, ook voor vrouwen met borstimplantaten. Met de Mamma CT lig je op je buik op en soort groot bed met een opening voor de borst. Terwijl je ligt kunnen er binnen 12 seconden foto’s worden gemaakt. Het LUMC is het eerste ziekenhuis in Nederland die deze methode gebruikt.

Betere resultaten

Voor vrouwen met dicht borstweefsel is dit comfortabele borstonderzoek een uitkomst, omdat de standaard mammogram extra pijnlijk kan zijn. Ook is het met dicht borstweefsel lastiger om met een mammogram afwijkingen te lokaliseren. Dit is problematisch, omdat blijkt dat vrouwen met dicht borstweefsel twee keer zoveel kans hebben om borstkanker te krijgen, in vergelijking met vrouwen met ander borstweefsel. Vaak wordt er daarom naast de mammografie ook een MRI-scan gemaakt, wat ook de nodige ongemakken met zich meebrengt. Dit is verleden tijd met de Mamma CT, die van zichzelf al gedetailleerd genoeg is. Nog een voordeel van de Mamma CT is dat het ook voorstadia van tumoren kan opsporen en goed werkt voor vrouwen met borstprothesen.

De Mamma CT heeft dus veel voordelen ten opzichte van een mammografie. Hopelijk kan deze methode in meerdere ziekenhuizen worden toegepast, want het klinkt een stuk prettiger dan platgedrukte borsten. Vergeet ook niet om zelf je borsten te checken eens in de zoveel tijd!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door LUMC Leiden (@lumcleiden)

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Pexels