Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Terug naar de gedeeltelijke lockdown: déze maatregelen zijn vanaf donderdag weer van kracht

Terug naar de gedeeltelijke lockdown: déze maatregelen zijn vanaf donderdag weer van kracht

Nieuws & Maatschappij
Terug naar de gedeeltelijke lockdown: déze maatregelen zijn vanaf donderdag weer van kracht

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hebben dinsdagavond het volk opnieuw toegesproken. In de persconferentie werd duidelijk dat de tijdelijke verzwaring van de maatregelen wordt opgeheven en we teruggaan naar de gedeeltelijke lockdown. In de nacht van woensdag op donderdag (00.00 uur) gaat deze in, maar welke regels hangen daar ook alweer aan vast? Flair zet ze voor je op een rijtje.

Maatregelen gedeeltelijke lockdown

Gisterenavond zaten er zo’n 5,8 miljoen kijkers klaar voor een nieuwe persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Waar we hoopten iets meer duidelijkheid te krijgen over kerst en Oud & Nieuw, durfden beiden daar nog geen concrete uitspraken over te doen. Inmiddels is wél het advies van het Outbreak Management Team (OMT) uitgelekt en kunnen we voorzichtig na gaan denken over onze plannen met de feestdagen. Wat Rutte en De Jonge wel konden bevestigen, is dat we terug gaan naar de gedeeltelijke lockdown. Hieronder sommen we de maatregelen op die daarbij horen en vanaf middernacht ingaan:

Advies: blijf zoveel mogelijk thuis

Het algemene advies van het kabinet is om zoveel mogelijk thuis te blijven. “Ga dus in je eentje naar de supermarkt en niet winkelen voor de lol. Vraag jezelf steeds af: moet ik echt naar buiten?”, aldus premier Mark Rutte.

Musea, theaters en bioscopen kunnen weer open

Onder meer theaters, zwembaden, pretparken, bibliotheken, seksclubs, casino’s, bioscopen en andere ‘publieke ruimtes’ kunnen na een sluiting van twee weken weer open. Om deze locaties te bezoeken moet er wel eerst een reservering geplaatst worden.

Thuis maximaal met drie gasten per dag

Per dag mogen mensen weer drie mensen thuis ontvangen. Dat aantal lag de afgelopen twee weken op twee. Een uitzondering geldt voor kinderen tot en met twaalf jaar of mensen uit hetzelfde huishouden.

Buiten maximaal met vier mensen

Waar je de afgelopen twee weken met twee mensen op straat mocht zijn, is die limiet weer verhoogd naar vier. Ook hier geldt een uitzondering voor kinderen tot en met twaalf jaar en mensen uit hetzelfde huishouden.

Mondkapjesplicht vanaf 1 december

Vanaf 1 december geldt er een landelijke mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, restaurants en theaters. Hierover wordt binnenkort meer bekendgemaakt door het kabinet.

Maximaal dertig mensen in binnenruimtes

In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van dertig.

Groepslessen mogen weer

Vanaf woensdagavond mag er weer met maximaal vier mensen tegelijkertijd buiten gesport worden in groepsverband. Ook zijn groepslessen weer toegestaan na een verbod van twee weken.

Publiek niet toegestaan bij sport

Op de sporttribunes blijft publiek niet toegestaan, ook mogen er nog geen ouders langs de lijn zijn.

Horeca blijft dicht, evenementen verboden

Om het aantal keren dat mensen met elkaar in contact komen te beperken, blijft er een algehele sluiting van de horeca en blijven evenementen verboden. Afhalen van eten en drinken blijft mogelijk.

Weer maximaal honderd mensen aanwezig bij uitvaarten

Bij uitvaarten mogen vanaf woensdagavond weer maximaal honderd mensen aanwezig zijn. De afgelopen twee weken lag deze limiet op dertig.

Reis zeker tot half januari niet naar het buitenland

Het kabinet geeft het dringende advies om tot half januari niet naar het buitenland te reizen, tenzij het echt noodzakelijk is. Het Caribisch deel van Nederland geldt niet als buitenland en daarvoor geldt het negatieve reisadvies dus niet, behalve als een eiland de code oranje of rood heeft gekregen.

Lees ook
OMT geeft hoopgevend advies: met zóveel mensen mag je kerst en Oud & Nieuw vieren

Alcoholverbod tussen 20.00 uur en 7.00 uur

Tussen 20.00 uur en 7.00 uur blijft het verboden om alcohol te verkopen of te bezorgen. Ook is het niet toegestaan om in die tijden alcohol op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rijksoverheid (@rijksoverheid.nl)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rijksoverheid (@rijksoverheid.nl)

Bron: NU.nl | Beeld: iStock, Instagram

Shoppen is altijd een goed idee