Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Gebarentolk Irma Sluis krijgt eigen televisieprogramma

Gebarentolk Irma Sluis krijgt eigen televisieprogramma

Gebarentolk Irma Sluis krijgt eigen televisieprogramma

Irma Sluis kennen we allemaal van de coronapersconferenties waar ze als gebarentolk aan het werk was. Deze herfst maakt Irma een carrièreswitch en gaat ze als presentatrice aan de slag voor een kindertelevisieprogramma met dove en slechthorende kandidaten.

Kindertelevisieprogramma met dove en slechthorenden

Voor NPO Zapp programma Hands Up maakt Irma Sluis haar debuut als presentatrice, samen samen met radio-dj Igmar Felicia. Het is het eerste Nederlandse televisieprogramma waar dove en slechthorende kandidaten een podium krijgen. In het programma gaan zes duo’s, die bestaan uit zowel BN’ers als dove en slechthorende kinderen, de strijd met elkaar aan. Elk team bestaat uit iemand die alles kan horen en een persoon die niet of nauwelijks hoort. De duo’s moeten samen opdrachten uitvoeren waarbij alleen gecommuniceerd mag worden in gebarentaal. Het programma is belangrijk voor de representatie van dove en slechthorende mensen, die veelal niet te zien zijn op televisie. KRO-NCRV hoopt dat er een brug gebouwd kan worden tussen dove, slechthorende en horende mensen in de Nederlandse samenleving met dit programma.

De BN’ers die meedoen aan het programma zijn acteurs Esmée van Kampen, Jamai Loman en Niek Rozen. Ook doen TikTokker Nienke van Dijk, YouTuber Marije Zuurveld en dj Daniel Lippens mee. Het programma is vanaf 13 november te zien bij NPO Zapp. Via de website van het programma kunnen mensen ook een online basiscursus gebarentaal volgen.

Lees ook
Irma Sluis in één klap veranderd in bekende Nederlander: ‘Ik heb daar nooit om gevraagd’

Een grote eer voor Irma

Irma werkt als Tolk Nederlandse Gebarentaal en vind het een grote eer om nu aan een kindertelevisieprogramma van de KRO-NCRV mee te mogen werken. “Het is zo leuk om te zien hoe enthousiast, respectvol en geïnteresseerd iedereen is, voor en achter de schermen”, vertelt Irma. Gebarentolk Irma werd bekend in Nederland in de afgelopen anderhalf jaar vanwege haar belangrijke rol bij de coronapersconferenties. Ze vertolkte diverse monologen van Hugo de Jonge, Mark Rutte en Bruno Bruins, maar werd echt een ware hit toen ze het woord ‘hamsteren’ vertolkte op nationale televisie. Door Irma’s populariteit als gebarentolk kwam er meer aandacht voor gebarentaal en tolken. Als gevolg werd de opleiding tot Tolk Nederlandse Gebarentaal bij de Hogeschool Utrecht ook een stuk populairder het afgelopen jaar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door RTL Nieuws (@rtlnieuws)

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTLnieuws | Beeld: ANP