Je bent hier: Home > Nieuws > Frankrijk vanaf 12u volledig op slot: zitten wij straks in dezelfde bizarre situatie?

Frankrijk vanaf 12u volledig op slot: zitten wij straks in dezelfde bizarre situatie?

Nieuws
Frankrijk vanaf 12u volledig op slot: zitten wij straks in dezelfde bizarre situatie?

De Franse president Emmanuel Macron heeft maandag aangekondigd dat Frankrijk in ieder geval twee weken in lockdown zal gaan om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Het land volgt daarmee het voorbeeld van Italië en Spanje. Vanaf dinsdag 12u mogen mensen alleen nog de straat op met speciale documenten; anders riskeren zij een boete.

De strijd tegen het coronavirus

“Ik weet dat wat ik van jullie vraag ongekend is, maar de omstandigheden vragen erom. We zijn in oorlog met een onzichtbare vijand.” Dat zei de Franse president maandag in een televisietoespraak, net zoals premier Mark Rutte die in Nederland gaf. Eerder werden horeca en skigebieden al gesloten, maar Macron wil nu dat iedereen binnenblijft.

Lees ook
Zorgen om uitblijven strengere corona-maatregelen: ‘Over 8 tot 14 dagen zijn we waar Italië vandaag is’

Oorlogse praktijken

Mensen mogen alleen voor ‘essentiële activiteiten’ naar buiten, zoals boodschappen doen en naar werk gaan. Met een speciaal geprint formulier van het ministerie kunnen mensen toestemming krijgen om zich op straat te begeven. Wie zonder zo’n document de straat op gaat, kan een boete tot 135 euro krijgen. Om de lockdown te handhaven, heeft het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken verder 100.000 politieagenten gemobiliseerd. Ook worden er checkpoints opgezet in het land.

Hulp van het leger

Het Franse leger gaat helpen met het transporteren van patiënten naar ziekenhuizen. Daarnaast krijgt de Elzas een militair hospitaal met dertig intensivecarebedden. In die oostelijke regio is een hoge concentratie besmettingen met het COVID-19-virus vastgesteld. In Frankrijk zijn meer dan 6.500 mensen besmet met het coronavirus en 148 mensen overleden aan de gevolgen ervan. De Franse hoofdstad Parijs was de eerste plek in Europa waar iemand besmet bleek met het virus.

Wat staat Nederland te wachten?

In de toespraak die Rutte hield – waar maar liefst 7,4 miljoen Nederlanders naar keken – gaf de premier aan waarom een lockdown niet wenselijk is. “Zo’n rigoureuze aanpak kan op het oog aantrekkelijk lijken, maar deskundigen wijzen erop dat het bepaald geen kwestie van dagen of weken zou zijn. In dat scenario zouden we ons land feitelijk een jaar of zelfs langer moeten platleggen, met alle gevolgen van dien. En als het praktisch al zou kunnen – om mensen zo lang alleen met toestemming hun huis uit te laten komen – dan nog kan het virus meteen weer de kop opsteken als de maatregelen worden ingetrokken.”

Lockdown niet uitgesloten

Toch is het niet uitgesloten dat Nederland ergens in de nabije periode volledig op slot gaat. Inmiddels hebben al meer Europese landen gegrepen naar deze zeer extreme maatregel, omdat het virus op geen enkele andere manier meer af te remmen lijkt. Ook in onder meer Italië en Spanje zitten mensen opgesloten in hun huizen, en zijn met toestemming enkel een ‘uitje’ naar de supermarkt of het werk geoorloofd. Als de aantallen besmettingen en doden in de komende dagen niet zullen afnemen, zou het zomaar kunnen dat Rutte toch naar het zó niet gewenste middel van een lockdown moet grijpen.

Lees ook
Krijgen we het coronavirus onder controle? 6x ‘virusfilms’ waarin een pandemie de wereld bedreigt

Coronavirus in Nederland

Het aantal mensen dat in Nederland is overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus, is maandag opgelopen tot 24. Het aantal positieve tests staat op 1413. Dit cijfer drukt lang niet het totale aantal besmettingen uit, want mensen met milde verkoudheidsklachten, worden niet meer getest. Waar gaat het coronavirus Nederland brengen? We vrezen met grote vreze…

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, NU.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee