Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > 30% van de Flair-lezeressen zou geen boosterprik halen als dat wordt aanbevolen

30% van de Flair-lezeressen zou geen boosterprik halen als dat wordt aanbevolen

30% van de Flair-lezeressen zou geen boosterprik halen als dat wordt aanbevolen

We vroegen het ons af: willen we die boosterprik als het kabinet zegt dat iedereen die moet halen, ongeacht je leeftijd? Op Instagram plaatsten we een poll en onze Flair-lezeressen reageerden massaal.

Zo is er meer dan 1500 keer gestemd, dus meer dan 1500 mensen reageerden.

Gestemd

De uitslag is duidelijk: 70% haalt gewoon die derde boosterprik als dat nodig is. Maar dat betekent dat ongeveer een derde van onze doelgroep in deze poll dat niet wil. Zo stemde 30% van onze lezeressen voor ‘nee’.

Lees ook
Wantrouwen tegenover vaccinaties: waarom vertrouwen we de wetenschap niet meer?

Wat vind jij? Zou jij ‘m halen?

Wantrouwen

In onze reportage over wantrouwen tegen de wetenschap staat: ‘Dat het wantrouwen tegenover de wetenschap stabiel is gebleven, betekent niet dat er helemaal niets aan het verschuiven is. Wat namelijk wél opvalt, is de opkomst van wetenschapsscepsis bij een relatief nieuwe groep: de hoogopgeleide stadsbewoners met een antroposofische en/of spirituele levenshouding. Rutjens: “Waar je bijvoorbeeld scepsis tegenover vaccinaties eerder vooral terugzag bij streng religieuze groepen in de samenleving, zien we wantrouwen tegenover vaccinaties ook vaker terug bij mensen die zich identificeren met een spirituele levensovertuiging. Mensen die niet vanwege hun geloof bepaalde bezwaren hebben, maar die zeggen: ik kies mijn eigen pad en ik vertrouw op mijn eigen intuitie.” Maar hoe komt het dan dat spiritualiteit en wetenschaps-scepsis blijkbaar samengaan? Volgens Rutjens moet daar nog meer onderzoek naar worden gedaan, maar hij heeft wel zo zijn vermoedens. “Het zou ermee te maken kunnen hebben dat mensen met een spirituele levenshouding minder leven naar het idee dat de waarheid iets is wat kan worden vastgesteld of waargenomen. Ze zien de waarheid meer als iets wat zich binnen in je bevindt, iets waar je naar moet leren luisteren en iets wat zich aan je zal openbaren als je er maar ontvankelijk voor bent. De waarheid is zo niet meer iets absoluuts of objectiefs, maar iets heel persoonlijks. De eigen ervaring en het eigen gevoel over die ervaring worden leidend. En als feiten die van buiten worden aangevoerd niet stroken met die eigen ervaring of dat eigen gevoel, worden die feiten van de hand gewezen.” Oftewel: luisteren naar je hart, naar je eigen waarheid, wordt belangrijker dan het najagen van het idee van een objectieve waarheid.

Moet gebeuren

De eerste boosterprik is in ieder geval al gezet: nu zijn 80-plussers aan de beurt. Een negentigjarige vrouw heeft donderdag als eerste oudere in Nederland een boosterprik gekregen. Ze kreeg de vaccinatie bij een GGD-locatie aan de Sportlaan in Den Haag. “Het moet gebeuren”, zei de vrouw na de prik.

Ongeveer 875.000 mensen van tachtig jaar en ouder kunnen vanaf nu een extra prik halen. Ook ongeveer 700.000 zorgmedewerkers komen in aanmerking. Vermoedelijk kunnen ongeveer 3,4 miljoen mensen van 60 tot en met 79 jaar vanaf januari volgend jaar een boosterprik krijgen. Alle boosterprikken worden gezet met het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna.

Lees ook
Bizar: ‘coronakits’ in omloop om jezelf te besmetten met het coronavirus

Bron: Flair Instagram | Beeld: Getty Images