Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Experts doen dringend verzoek: geef extra coronaprik aan ouderen en kwetsbaren vanwege dalende effectiviteit van vaccins

Experts doen dringend verzoek: geef extra coronaprik aan ouderen en kwetsbaren vanwege dalende effectiviteit van vaccins

Experts doen dringend verzoek: geef extra coronaprik aan ouderen en kwetsbaren vanwege dalende effectiviteit van vaccins

Vaccinexperts zijn duidelijk: ouderen en kwetsbare mensen moeten zo snel mogelijk een extra coronaprik krijgen. De vaccins blijken minder effectief te zijn dan vooraf gehoopt werd. Aangezien veel ouderen al bijna een jaar geleden een prik kregen, moet er snel iets gebeuren. 

Extra coronaprik

Helaas blijkt uit onderzoeken dat de coronavaccins na verloop van tijd minder actief zijn, dan wanneer de prikken net gezet zijn. Onderzoekers deden zelfs de verontrustende ontdekking dat de effectiviteit van het Janssen-vaccin nog maar 13 procent is na een half jaar. De afname van effectiviteit is vooral bij Janssen groter dan verwacht, al neemt de effectiviteit bij elk vaccin af naarmate de tijd verstrijkt. “Op langere termijn kun je stellen dat één prik met Janssen, als je kijkt naar de kans op besmetting, geen impact meer heeft”, stelt medisch immunoloog Ger Rijkers. De vaccins van Pfizer/BioNtech en Moderna doen het beter, al is de bescherming daarvan na een half jaar respectievelijk 57% en 42%.

Dit betekent niet dat de vaccins helemaal geen bescherming bieden. Tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en overlijden beschermen de vaccins we. Al is dit helaas bij oudere mensen minder het geval. Voornamelijk ouderen boven de 70 hebben meer kans om toch in het ziekenhuis terecht te komen. Een extra prik, de zogeheten boosterprik, kan hierbij helpen en het immuunsysteem van ouderen en zwakkeren een boost geven. Mensen die het Janssen-vaccin hebben gekregen, zijn er wellicht ook bij gebaat om voorrang te krijgen.

Lees ook
De omstreden 2G-coronamaatregel invoeren in Nederland: ben jij voor of tegen?

Grote zorgen

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Actue Zorg, is duidelijk: “De boosterprik is nodig. Ik begrijp dat de vaccins beschikbaar zijn. We moeten zo snel mogelijk beginnen met prikken.” Ook Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie, vindt dat we snel moeten beginnen met de extra prikken voor ouderen als kwetsbaren. “Ik denk dat we daar haast mee moeten maken. Je ziet dat ziekenhuis- en ic-opnames snel toenemen, en dat het gezondheidssysteem weer overbelast dreigt te raken.” Vorige week adviseerde Gezondheidsraad al dat uit voorzorg alle 60-plussers een boosterprik moeten krijgen. Dit komt neer op zo’n 4,5 miljoen Nederlanders. Er zijn plannen om hier in december mee te beginnen, startend bij de 80-plussers en inwoners van zorginstellingen.

Voor iedereen die nu in paniek raakt, over het algemeen beschermen vaccinaties nog steeds goed tegen ziekenhuisopnames en IC-opnames, maar er blijft de kans dat je wel corona kan oplopen als je gevaccineerd bent, aldus het RIVM. Het is niet abnormaal dat een vaccin vaker toegediend moet worden, voor tetanus zijn bijvoorbeeld maar liefst 6 prikken nodig. Er zijn momenteel genoeg vaccins die toegediend kunnen worden, maar er zullen eerst nog logistiek dingen moeten worden geregeld voordat de extra coronaprikken kunnen worden gezet.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Eindhovens Dagblad | Beeld: Getty Images