Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Koning Willem-Alexander diep door het stof in excuusvideo na ‘onverstandige’ Griekenland-vakantie

Koning Willem-Alexander diep door het stof in excuusvideo na ‘onverstandige’ Griekenland-vakantie

Koning Willem-Alexander diep door het stof in excuusvideo na ‘onverstandige’ Griekenland-vakantie

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima liggen sinds afgelopen weekend gíga onder vuur. Het koninklijk paar vertrok met hun drie dochters naar hun vakantiehuis in Griekenland zónder zich te beseffen dat dat wellicht niet zo sympathiek is tegenover ‘het gewone volk’. De rest van Nederland zit momenteel immers ópnieuw aan huis gekluisterd door een (gedeeltelijke) lockdown. In een nieuwe video van het koninklijk huis maakt Willem-Alexander, met Máxima aan zijn zijde, zijn excuses en gaat hij diep door het stof.

Griekenland-rel

Het koningspaar reageert “met spijt in het hart”. “Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben”, aldus de koning in een videoboodschap die onder meer is verschenen op Instagram. “Ook al paste de reis binnen de voorschriften, het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving. Ons eigen besluit terug te keren, is genomen vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan”, aldus de koning.

‘Wij voelen ons verbonden met u’

Willem-Alexander zegt ook dat hij en Máxima vanaf het begin van de coronacrisis hun best hebben gedaan “om – binnen de grenzen van het coronabeleid – ruimte te vinden en er zoveel mogelijk te zijn voor iedereen die in onzekere tijden steun zoekt”. Hij gaat verder: “Het is voor iedereen een moeilijke tijd. Een tijd van gemis, beperkingen en zorgen. Van angst, boosheid en onzekerheid ook. Wij hebben de aangrijpende verhalen gehoord in vele ontmoetingen, in persoon, en digitaal. Met u en met al die mensen die direct of indirect geraakt zijn, voelen wij ons verbonden.”

Koningspaar niet ‘volmaakt’

Op die voet wil het koningspaar ook verder. “Wij blijven ons samen met u inzetten om het coronavirus eronder te krijgen. Zodat iedereen in ons land daarna het gewone leven weer kan oppakken, zodra het kan. Dat is nu het allerbelangrijkste en daar gaan wij mee door, naar ons beste kunnen. We zijn betrokken. Maar niet onfeilbaar”, zo besluit Willem-Alexander.

Lees ook
Blunder na blunder: koning bij thuiskomst na omstreden vakantie nógmaals de mist in

Corona-kritiek

Willem-Alexander besloot vrijdag – een paar uur na aankomst – om de vakantie af te breken na de commotie die erover was ontstaan. Binnen 24 uur was het koninklijk paar weer thuis, waar hij bij aankomst overigens ook nog even de fout in ging. Het werd door velen onverstandig genoemd dat de koning vakantie ging vieren in Griekenland, terwijl de bevolking juist wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven in verband met het indammen van de corona-uitbraak. Prinses Amalia en prinses Alexia kwamen dinsdag pas terug. Voor hen was er eerder geen ruimte in het vliegtuig.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Lees de uitgesproken tekst op koninklijkhuis.nl en via de #linkinbio. #persoonlijkeboodschap #koninklijkpaar #video

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) op

Bron: ANP | Beeld: BrunoPress