Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Oekraïne is woest over karakter Petra in de populaire Netflixserie Emily in Paris

Oekraïne is woest over karakter Petra in de populaire Netflixserie Emily in Paris

Oekraïne is woest over karakter Petra in de populaire Netflixserie Emily in Paris

In Oekraïne ligt het nieuwe seizoen van de populaire Neflixserie Emily in Paris behoorlijk onder vuur. Er verscheen in dit seizoen namelijk een nieuw karakter: Petra uit Kiev. De Oekraïense minister van Cultuur is het niet eens met de manier waarop Petra in de serie wordt afgebeeld als een dief. 

Emily in Paris

De Netflixserie Emily in Paris gaat over Emily Cooper, die vanuit Amerika verhuisd naar Parijs om daar te gaan werken. In het nieuwe seizoen van de serie komt Emily tijdens haar lessen Frans in aanraking met haar medestudent Petra uit Oekraïne. Petra wordt weggezet als iemand met een slechte kledingsmaak, die constant bang is om terug te moeten naar haar eigen land. De twee gaan na de lessen samen shoppen, maar Petra probeert vervolgens kleding te stelen. Vervolgens laat Petra weten geen moeite te hebben met winkeldiefstal.

En deze stereotypering van Petra is bij veel Oekraïners in het verkeerde keelgat geschoten. Zowel influencers als onderzoekers zijn boos over het beeld dat neergezet wordt van een Oekraïense in het buitenland. “Juist in bepaalde Oostblok-landen liggen dit soort stereotyperingen heel gevoelig”, laat Eva Hartog, correspondent van het RTL Nieuws, weten.

Stereotypering

De Oekraïense minister van Cultuur, Oleksandar Tkachenko, noemde de serie zelfs ‘onaanvaardbaar’. Via zijn Telegramkanaal liet de minister weten dat de serie het Oekraïense volk afschildert als ‘dieven die alles gratis willen’. Hij noemt het beeld dat wordt neergezet zeer beledigend. Hij heeft daarom ook zijn beklag gedaan bij Netflix, die de serie Emily in Paris produceert.

“Als een Nederlander in een serie wordt weggezet als drugsbaron, zal je daar bij ons niet snel een minister ophef over horen maken. Maar in een land als Oekraïne ligt dat anders”, laat correspondent Eva Hartog weten. ”In voormalig Sovjetstaten als Oekraïne wordt dit soort thema’s sneller opgepakt op een hoog diplomatiek niveau. De autoriteiten zien het als hun taak om de reputatie van het land te verdedigen, ook als het – zoals in dit geval – om relatief kleine dingen gaat.”

Lees ook
Hot hot hot: déze acteur is de nieuwe crush van Emily in ‘Emily in Paris’

Identiteit

Volgens Hartog komt dit omdat het thema ‘identiteit’ nogal gevoelig ligt in deze landen. ”Ze willen een bepaald stigma van zich afschudden. In films en series zijn de inwoners van bepaalde Oostbloklanden toch vaak de criminelen of de prostituees. De kritiek van Oekraïne is dat zo’n stereotype super achterhaald is.” En dat is ook wat de minister van Cultuur dus nu herhaalt: ”Is dit de manier waarop jullie nog naar ons kijken?”.

Influencer Eugenia Havrylko is het ook niet eens met de portrettering van Petra in de serie. Zij vindt het een grote schande De onderstaande Instagram post van de influencer wordt dan ook massaal gedeeld.

De tekst gaat verder onder de post. 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Eugenié (@eugeniahavrylko)

Spanningen met Rusland

Vooral de huidige situatie met Rusland maakt het voor Oekraïne extra gevoelig, Rusland dreigt namelijk met een mogelijke aanval. ”Oekraïne wil zich echt profileren als Europees land en dan is het niet fijn als er op deze manier bijna op je wordt neergekeken, alsof Oekraïne er niet bij hoort. Er wordt hier een gevoelige snaar geraakt”, laat correspondent Hartog weten.

Netflix zou inmiddels al hebben gereageerd op de klacht. Tkachenko heeft laten weten dat ze hem hebben bedankt voor zijn feedback en dat ze nauw in contact willen blijven om toekomstige gevallen van stereotyperingen te vermijden. Ook laten ze weten dat ze niet van plan zijn de aflevering met Petra te verwijderen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTLNieuws | Beeld: Netflix