Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Na 24 jaar lijkt een Elfstedentocht eindelijk weer in zicht, maar komt die er wel middenin een pandemie?

Na 24 jaar lijkt een Elfstedentocht eindelijk weer in zicht, maar komt die er wel middenin een pandemie?

Nieuws & Maatschappij
Na 24 jaar lijkt een Elfstedentocht eindelijk weer in zicht, maar komt die er wel middenin een pandemie?

Afgelopen nacht was met -15,4 graden in de Achterhoek de koudste in ruim acht jaar tijd en terwijl de temperatuur gestaag verder daalt, stijgt de schaatskoorts tot grote hoogte. Met oog op het voorspelde winterweer zei premier Mark Rutte vrijdag echter dat er geen uitzondering gemaakt zal worden voor schaatswedstrijden op natuurijs, mocht de vorstperiode daar lang genoeg voor aanhouden. Maar maandag verklaarde hij dat er inmiddels tóch wordt gekeken naar de mogelijkheden.

Marathonschaatsen

Er is overleg tussen de ministers Grapperhaus en Van Ark, de schaatsbond KNSB en de veiligheidsregio’s of het toch mogelijk is voor een beperkte groep topmarathonschaatsers een of meer wedstrijden te organiseren. Marathonschaatsen is eerder niet aangemerkt als topsport, waardoor er zolang de coronamaatregelen gelden geen wedstrijden kunnen worden gehouden. “We kunnen wellicht leren van het Thialf-regime”, zei Rutte, doelend op de langebaanwedstrijden van afgelopen weken die in een zogenoemde bubbel werden gehouden. “Schaatsers en begeleiders, ik schat zo’n 200 man samen, zullen dan wat moeten opgeven wat hun vrijheid betreft, maar ik denk dat ze dat er wel voor overhebben”, aldus Rutte.

Online lobby

Afgelopen weekeinde ontstond er met name op sociale media een lobby om de kans op wedstrijden op natuurijs niet te laten passeren. Het laatste NK op natuurijs vond plaats in 2013 en gezien de weersvoorspellingen zou een nieuwe editie wellicht mogelijk zijn. Ook de marathonschaatsploegen meldden zich met een oproep aan de KNSB om de mogelijkheden te onderzoeken.

Hoe dan ook: géén Elfstedentocht

Maar wie hoopt dat er voor het eerst sinds 1997 weer een Elfstedentocht georganiseerd zou kunnen worden, komt bedrogen uit. Het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden laat dinsdag weten vierkant achter het eerder ingenomen standpunt te blijven staan. “Een Elfstedentocht is niet mogelijk in de huidige pandemie. Voor honderd procent, daar is geen twijfel over mogelijk”, zegt voorzitter Wiebe Wieling tegen het ANP.

‘Het kan gewoon niet’

“Maandag is de Vierdaagse in Nijmegen afgelast. Voor de goede orde, dan hebben we het over juli. Als je weet wat het betekent om toertochten toe te staan gelet op het coronavirus, dan moet je je eerst wel drie keer achter je oren krabben of je dat wel wilt doen. Een Elfstedentocht in deze situatie, met een miljoen bezoekers, 25.000 deelnemers en duizenden vrijwilligers en bewegingen van mensen door het land, dat kan gewoon niet. Dat snapt denk ik ieder redelijk weldenkend mens.”

Focus op het winterweer

Wieling: “We begrijpen de bewegingen die in Nederland nu rond de Elfstedentocht plaatsvinden. Maar daar kunnen wij niet zoveel mee. Of een alternatieve versie uitgesloten blijft? Dat is geen Elfstedentocht. Ook daar is bij ons niks in veranderd.” Wieling en zijn medebestuursleden vinden het niettemin “geweldig” hoe er in Nederland wordt meegedacht en meegeleefd met de Tocht der Tochten. “Dat is fantastisch en dat snappen we ook. We willen allemaal wel eens iets anders dan elke dag en elke avond met dat virus geconfronteerd worden. Het is heerlijk om nu sneeuw en ijs te zien. Laten we ons daar eerst maar eens op focussen.”

Nog geen Elfstedenkoorts in Friesland

Wieling: “Als we hier in Friesland naar het ijs kijken, zien we twee dingen: op de grote meren ligt er nog niks, nul. Op veel kleinere vaarten en ook op de Bonkevaart in Leeuwarden is het één vieze troep, een bruin-grijze pap die bevroren is. Er moet dus heel wat gebeuren. Het heeft vannacht ook maar 2 graden gevroren in Friesland. Nee, van Elfstedenkoorts is dus nog geen sprake. Niet hier.”

Lees ook
Ongekend veel sneeuw en ijzige kou: komt er nog wat bij vandaag en hoeveel kouder wordt het nog?

‘Komend weekend schaatsen’

Dat diverse weerkaarten voor de komende week alweer temperaturen voorspellen van boven het vriespunt, is Wieling natuurlijk niet ontgaan. “Maar die weerkaarten veranderen nog voortdurend”, zegt hij lachend. “Wij kijken voortdurend naar die weerkaarten en er komt echt wel een pak ijs aan. Er komen heel zware vorstnachten aan en ik hoop daarom dat we komend weekeinde kunnen gaan schaatsen.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: BrunoPress

Shoppen is altijd een goed idee