Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Oranje boven: Nederland knalt tijdens eerste EK-duel en juichende koning gaat viraal

Oranje boven: Nederland knalt tijdens eerste EK-duel en juichende koning gaat viraal

Oranje boven: Nederland knalt tijdens eerste EK-duel en juichende koning gaat viraal

Ruim 5,4 miljoen mensen hebben zondagavond koning Willem-Alexander op NPO 1 zien juichen voor de eerste zege van het Nederlands elftal op het EK voetbal. De koning en koningin Máxima waren zondag in de Johan Cruijff ArenA voor de wedstrijd tegen Oekraïne, de eerste wedstrijd op een groot toernooi in zeven jaar.

Onverwacht spektakel

Een groot deel van het land was sceptisch over het Oranje van coach Frank de Boer, maar op het veld maakte de twijfel bij velen plaats voor steeds meer vertrouwen. Het Nederlands elftal knalde zoals het in tijden niet had gedaan en maakte niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland een positieve indruk.

Zenuwslopend spannend

Oranje verspeelde binnen vijf minuten een voorsprong van 2-0, maar mocht alsnog juichen na een rake kopbal van Denzel Dumfries in de slotfase (3-2). De rechtsback van PSV was niet alleen vanwege zijn winnende treffer de ‘man van de wedstrijd. Hij bereidde na rust ook de 1-0 van Georginio Wiijnaldum en 2-0 van Wout Weghorst voor.

Koning en Koningin hebben hoop

Het koningspaar deelde bij aanvang van de tweede helft een tweet vanuit de koninklijke loge. “Een spannende wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA. Geweldig om het Nederlands elftal daar te zien spelen. We kijken uit naar een mooi EK!”, is de boodschap van Willem-Alexander en Máxima, die net als de rest van Nederland duidelijk hoop hebben gekregen op meer zeges dan alles deze zinderende eerste overwinning.

Juichende koning viraal

Behalve de Nederlandse voetballers had ook Willem-Alexander een glansrol in het stadion. Toen Denzel Dumfries het winnende doelpunt scoorde, richtte de regie zich op de koning, die op dat moment subtiel maar óverduidelijk dolblij juichte om de voorsprong. Beelden van de juichende koning – meteen omgezet in gif-vorm – werden direct massaal gedeeld op sociale media.

Lees ook
Couple goals! Dít is de knappe vriendin van Frenkie de Jong

Weer een beetje meer liefde

Daar lijkt de liefde voor het koningshuis en het staatshoofd langzaam terug te keren, na niet het allerbeste jaar voor de Oranjes. “Mooi toch, hoe onze koning erbij zit en er uitziet als de gemiddelde Nederlandse buurman met wie je lekker bier kunt zuipen”, schrijft iemand bij een heerlijk nonchalante foto van Willem-Alexander. Een ander merkt op: “Eerst Amalia die het goede voorbeeld geeft [het afzien van haar miljoenentoelage, red.] en nu de koning die los gaat en zoals elke vader ooit die van zijn vrouw ‘gewoon normaal’ moet doen. Het koningshuis is mooi deze week.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: ANP, gif via Dumpert