Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Eerste nesten eikenprocessierups in aantocht én ‘zelfde hoeveelheid overlast als in voorgaande jaren’

Eerste nesten eikenprocessierups in aantocht én ‘zelfde hoeveelheid overlast als in voorgaande jaren’

Eerste nesten eikenprocessierups in aantocht én ‘zelfde hoeveelheid overlast als in voorgaande jaren’

De eerste eikenprocessierupsen krijgen nu brandharen en die kunnen bij mensen die ermee in contact komen voor ernstige klachten zorgen. Dat meldt de website Nature Today maandag. Rond 20 mei zullen de eerste karakteristieke nesten zichtbaar worden. “Maar de overlast wordt vooral in juni verwacht. Het is nog niet duidelijk hoe groot het aantal eikenprocessierupsen is.”

Kennisplatform eikenprocessierups

De eikenprocessierups veroorzaakte vorige zomer veel overlast. Om die reden werd op verzoek van de rijksoverheid een kennisplatform opgericht, waarin allerlei deskundigen op tal van gebieden (gezondheid, bestrijding) informatie verzamelen en weer delen. Dat moet overheden, waterschappen, terreinbeheerders en bedrijven helpen in de strijd tegen de eikenprocessierups.

Tekort beschermende kleding

Als de eerste nesten rond 20 mei zichtbaar worden, kunnen deze worden weggezogen door eikenprocessierupsbestrijders. Brancheorganisatie Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) meldde echter begin april dat er een tekort aan beschermende kleding dreigt. Dat kan de werkzaamheden belemmeren. Voorzitter Arnold van Vliet van Nature Today zegt in gesprek met NU.nl dat die uitspraken geen invloed hebben gehad op de te verwachten overlast. “We gaan uit van eenzelfde hoeveelheid overlast als in voorgaande jaren.”

Preventieve maatregelen

In het hele land zijn maatregelen genomen in de hoop de overlast komende zomer binnen de perken te houden. Veel gemeenten hebben deze winter zelf nestkastjes opgehangen en die ook gratis uitgedeeld, om zoveel mogelijk vogels te lokken die de rupsen opeten. Maar, zo stelt Van Vliet, “we weten nog niet hoeveel effect dat heeft gehad”. Het kennisplatform heeft dan ook nog geen risicogebieden in beeld waar het beestje tot extra problemen kan leiden. “Daar is het nu nog te vroeg voor.”

Lees ook
Feit of fabel: helpt een föhn tegen jeuk en bulten door eikenprocessierups?

Jeukende bultjes

Iedere rups draagt op dit moment circa 700.000 brandharen. Als deze zich via de lucht verspreiden, kan dat leiden tot gezondheidsklachten, zoals jeukende bultjes. Vorig jaar gingen 85 op de 100.000 Nederlanders met dergelijke klachten naar de dokter.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, NU.nl | Beeld: iStock