Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Goed nieuws: ouders krijgen óók eigen bijdrage kinderopvang over groot deel mei terug

Goed nieuws: ouders krijgen óók eigen bijdrage kinderopvang over groot deel mei terug

Goed nieuws: ouders krijgen óók eigen bijdrage kinderopvang over groot deel mei terug

Goed nieuws voor ouders met kinderen op de kinderopvang: over een groot deel van mei komt de eigen bijdrage terug. De teruggaveregeling loopt door zolang er beperkende maatregelen gelden in verband met het coronavirus, zo heeft het kabinet besloten. Zoals dinsdag bekend werd gemaakt, is dat voorlopig nog tot 20 mei. 

Teruggave eigen bijdrage kinderopvang

Afgelopen vrijdag werd al onthuld dat ouders die de kinderopvang gewoon door blijven betalen, hun eigen bijdrage in de zomer al krijgen gecompenseerd. De ministeries van Sociale Zaken en Financiën lieten weten dat de vergoeding in juni, uiterlijk juli betaald zal moeten worden.

Ondersteuning kinderopvangsector

Het ministerie had ouders van jonge kinderen gevraagd de kinderopvang te blijven betalen, ook nu alleen ouders met vitale beroepen hun kinderen naar de opvang mogen brengen. Zo blijven de organisaties overeind en kunnen de kinderen weer terugkeren naar hun vertrouwde plekje op de opvang als deze weer open mag. “Met deze mooie regeling ondersteunen we de kinderopvangsector en houden we deze belangrijke voorziening voor Nederland ook in deze moeilijke tijd op de been”, zei staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) erover.

Rechtstreeks betalen

Eerst leek het de “meest begaanbare weg” om die eigen bijdrage te compenseren via de organisaties. Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) kondigde vorige week aan dat ouders en kinderopvangorganisaties de voorkeur geven aan het rechtstreeks betalen van de compensatie. Dat scheelt administratie voor opvangorganisaties en voorkomt een mogelijke inbreuk op de privacy van ouders.

Lees ook
Melanie (38) werkt door corona dag en nacht in de kinderopvang: ‘We moeten er samen wat van maken’

Berekening compensatie

De Sociale Verzekeringsbank keert het bedrag direct uit aan de 570.000 ouders om wie het gaat. De compensatie wordt berekend op basis van de gegevens die bekend zijn bij de Belastingdienst op 6 april. Omdat naar deze peildatum gekeken wordt, kan het bedrag hoger of lager zijn dan de daadwerkelijke bijdrage. Bij grote verschillen kunnen ouders een herziening aanvragen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, NOS.nl | Beeld: iStock