Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Volgens de arts die omikron ontdekte zijn dit de eerste symptomen van de nieuwe coronavariant

Volgens de arts die omikron ontdekte zijn dit de eerste symptomen van de nieuwe coronavariant

Volgens de arts die omikron ontdekte zijn dit de eerste symptomen van de nieuwe coronavariant

Elk virus variant heeft andere symptomen, dit blijkt ook te gelden voor de nieuwe variant omikron. In een interview vertelt Angélique Coetzee – een Zuid-Afrikaanse arts wat de klachten van de patiënten zijn die dit virus hebben. Coetzee was tevens de eerste arts die het nieuwe virus ontdekte.

De Zuid-Afrikaanse arts Angélique Coetzee noemde de symptomen “ongewoon maar mild”. Het virus heerst vooral rond jonge mensen die kampen met extreme vermoeidheid. Van verlies van geur en smaak is geen sprake.

Symptomen

Al snel bevestigt de huisarts – die al 33 jaar dit beroep uitoefent en ook voorzitter is van de South African Medical Association – de symptomen van de nieuwe variant omikron. “Het gaat om hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid”, vertelt ze. “Dat zijn de belangrijkste symptomen waarover patiënten klagen. Soms kampen ze ook met een verstopte neus en een pijnlijke keel. Wat we níét echt meer zien, zijn hoge koorts en mensen die nood hebben aan zuurstof. Zelfs niet in de ziekenhuizen. Veel mensen worden overigens voor iets anders opgenomen en testen pas nadien positief.”

Niet-gevaccineerden

Degene die moeten vrezen zijn de niet-gevaccineerden volgens Coetzee. “Wie gevaccineerd is, heeft doorgaans mildere symptomen en minder pijn. Dat neemt niet weg dat ook niet-gevaccineerden een milde infectie kunnen krijgen. De hoofdpijn is wel opvallend. Hoewel we over een mild ziekteverloop spreken, kunnen patiënten echt last hebben van zware hoofd- en spierpijn. Deze symptomen zijn veel zwaarder bij niet-gevaccineerden. Ik denk dus dat de vaccins ons wel degelijk beschermen, zelfs bij een herinfectie.”

Ziekenhuisopnames

Gelukkig worden er amper patiënten opgenomen in de ziekenhuizen. “We blijven vooral een mild ziekteverloop zien”, vertelt ze. “De ziekenhuisopnames stijgen wel, maar ook hier gaat het volgens de statistieken vooral om mensen die niet gevaccineerd zijn. Ik denk niet dat omikron mensen in dezelfde mate zwaar ziek zal maken als delta. Delta is echt een erg gevaarlijke variant. Ik herinner me dat we in de derde week na de uitbraak van delta met de South African Medical Association vroegen aan de overheid om onder meer de scholen te sluiten, omdat we zagen dat mensen heel zwaar ziek werden. Dat is nu niet het geval.”

Uit het Britse onderzoek naar de deltavariant bleek dat de veelvoorkomende symptomen hoofdpijn, keelpijn en een lopende neus waren. Deze symptomen konden makkelijk verward worden met een normale verkoudheid.

Lees ook
Sophie (27) moest door corona noodgedwongen een carrièreswitch maken

Verspreiding

De omikronvariant verspreidt zich 70 keer sneller in weefsel uit de luchtpijpvertakking of bronchi dan eerdere varianten blijkt uit een studie van een universiteit in Hongkong. Dit geeft gelijk antwoord op de vraag hoe het kan dat het virus zich zo snel verspreidt. Echter is er ook positief nieuws, de variant omikron verspreidt zich 10 keer trager in het longweefsel. Dit kan een indicatie zijn voor milde klachten en een milder ziekteverloop.

Hoofdonderzoeker Michael Chan Chi-wai waarschuwt mensen alsnog voor een besmetting. Hoe ziek je wordt heeft niet alleen te maken met hoe snel het virus zich verspreidt, maar ook hoe je immuunsysteem als mens is. “Een erg besmettelijke ziekte die minder ziekmakend is, kan nog altijd meer mensen zwaar ziek maken en doen overlijden, gewoon door het absolute aantal besmettingen,” aldus Chi-wai. Het onderzoek is nog niet nagekeken door andere wetenschappers, dus tot die tijd is er nog niks helemaal zeker.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLM.be | Beeld: Getty Images