Je bent hier: Home > Nieuws > Verdrietig nieuws: eerste Nederlander overleden aan gevolgen coronavirus

Verdrietig nieuws: eerste Nederlander overleden aan gevolgen coronavirus

Nieuws
Verdrietig nieuws: eerste Nederlander overleden aan gevolgen coronavirus

In Nederland is voor het eerst iemand overleden die besmet was met het nieuwe coronavirus. Een 86-jarige man die was opgenomen in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam is vrijdag gestorven, zo meldt het RIVM. De besmettingsbron van deze patiënt is tot nu toe onbekend.

Het RIVM zegt dat hij is overleden “aan de gevolgen van een infectie met het nieuwe coronavirus”. Nadat duidelijk was geworden dat de patiënt de daaraan gerelateerde ziekte COVID-19 had, is hij in isolatie verzorgd. Zondag werd de man opgenomen in het ziekenhuis.

Contacten

“Het ziekenhuis en de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst hebben de contacten van de patiënt, zowel bezoekers als verzorgers, in kaart gebracht en gaan na of zij klachten hebben. Alle contacten van de patiënten die verkoudheidsklachten of koorts hebben, is gevraagd om thuis te blijven. Zo nodig worden zij getest”, aldus het RIVM.

Minister Bruins

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft de nabestaanden kracht en sterkte toegewenst. “Mijn gedachten zijn bij de familie, vrienden en dierbaren”, aldus Bruins in een tweet.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Twee huisartsen thuis

Volgens de gemeente Hoeksche Waard, waar de man woonde, zijn daar twee huisartsen die met de man contact hadden nu thuis. Ze werken niet. Voor de rest van de Hoeksche Waard gelden geen bijzondere aanvullende adviezen. Burgemeester Jan-Pieter Lokker liet in een verklaring weten dat hij meeleeft mee met de partner van de overleden man en de overige nabestaanden.

Lees ook
Heb je (lichte) corona-achtige klachten? Dít is wanneer je in actie moet komen

Het COVID-19-virus (coronavirus) in het kort

Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper besmettingsgevaar. Iemand kan gemiddeld twee à drie anderen besmetten (minder dan bij bijvoorbeeld mazelen). Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen. Verreweg de meesten hebben lichte (griepachtige) klachten. Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Het aantal Nederlandse besmettingen met het coronavirus staat momenteel op 82, zo meldt het RIVM.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Unsplash

Shoppen is altijd een goed idee