Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Het was een kwestie van aftellen: eerste officiële besmetting met coronavirus in Nederland

Het was een kwestie van aftellen: eerste officiële besmetting met coronavirus in Nederland

Nieuws & Maatschappij
Het was een kwestie van aftellen: eerste officiële besmetting met coronavirus in Nederland

In het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg ligt een man die is besmet met het nieuwe coronavirus. De patiënt ligt op een geïsoleerde afdeling. Dat meldden gezondheidsinstituut RIVM en minister Bruno Bruins (Medische Zorg) donderdagavond. Het is de eerste in Nederland vastgestelde besmetting.

Terug uit ‘danger zone’ Noord-Italië

De besmette man is volgens het RIVM kort geleden in de Noord-Italiaanse regio Lombardije geweest, waar nu zijn zeker 650 besmettingen gemeld en zeventien patiënten zijn overleden.

Heeft hij carnaval gevierd?

Over de identiteit van de patiënt in Tilburg is verder nog niets bekendgemaakt, wel is duidelijk dat de besmetting is vastgesteld door onderzoek in het laboratorium van het ziekenhuis. De GGD zoekt op dit moment uit met wie de man in contact is geweest; zo wordt onder meer onderzocht of hij carnaval heeft gevierd. De kans dat hij andere mensen heeft besmet, kan dan een stuk groter zijn.

Protocol

“Het RIVM blijft alert op mogelijke nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe wanneer nieuwe besmettingen worden ontdekt: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt.”

Lees ook
De gewone griep treft veel meer mensen, waarom maken we ons zo druk om het coronavirus?

Live tijdens uitzending

Bruins maakte de eerste virusbesmetting in Nederland bekend tijdens de rechtstreekse tv-uitzending Het coronavirus: feiten en fabels op NPO 1. De minister kreeg een briefje in zijn handen gedrukt dat hij meteen voorlas. Volgens de NOS zou de man “tegen de vijftig jaar” zijn.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: BrunoPress

Shoppen is altijd een goed idee