Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Dubbel pech: met ‘flurona’ heb je corona en de griep tegelijkertijd

Dubbel pech: met ‘flurona’ heb je corona en de griep tegelijkertijd

Dubbel pech: met ‘flurona’ heb je corona en de griep tegelijkertijd

Er komen telkens nieuwe coronavarianten in Nederland, momenteel is omikron het dominantst. Maar ook de gewone griep gaat het land rond. Als je pech hebt, krijg je zowel corona als de griep tegelijkertijd. Dit fenomeen wordt ook wel ‘flurona’ genoemd. 

Flurona

Het aantal nieuwe coronavarianten is amper nog bij te houden. Het afgelopen halfjaar kampten we met de deltavariant, maar nu is omikron de dominante coronavariant. Er is nu zelfs sprake van een combinatie van de twee, de deltakron. Maar wist je dat er ook een kans is dat je besmet wordt met corona én met het griepvirus? Je hebt dan het zogenoemde ‘flurona’. Viroloog Bert Niesters vertelt aan LINDA over dit bijzondere fenomeen.

Flurona is een samenvoeging van het woord corona en het woord ‘flu’, wat in het Engels griep betekent. Op 2 januari werd in Israël een besmetting met flurona opgemerkt bij een zwangere, ongevaccineerde vrouw die milde klachten had. Dit was niet de eerste dubbele besmetting met corona en het griepvirus. Blijkbaar was flurona in 2020 ook al vastgesteld in onder andere de Verenigde Staten. Moeten we ons zorgen maken om deze corona-griep combinatie?

Lees ook
Een zelftest doen? Vergeet niet om het wattenstaafje ook door je keel te halen vanwege omikron

Geen zorgen

Viroloog Bert Niesters legt uit dat flurona in ieder geval géén nieuwe coronavariant is. “Flurona is een wat misleidende term. Er wordt gesuggereerd dat de twee virussen aan het mengen zijn. Maar dat is biologisch onmogelijk. Zie het als een dubbele infectie”, legt de viroloog uit. Dubbele infecties komen wel vaker voor, bijvoorbeeld als je besmet bent met influenza en met het neusverkoudheidsvirus.

Net als bij het coronavirus hoeven jonge, gezonde mensen zich weinig zorgen te maken om flurona. De dubbele infectie is vooral gevaarlijk voor bejaarden en mensen met onderliggend lijden. “Nogmaals: dubbele infecties komen frequent voor. Als je beide virussen te pakken hebt, is dat natuurlijk extra vervelend, maar niet iets om je ook extra zorgen over te maken”, stelt Niesters ons gerust. Als je een dubbele infectie krijgt, heb je dus vooral heel veel pech.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: LINDA | Beeld: Getty Images