Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Dodenherdenking en Bevrijdingsdag dit jaar treuriger dan ooit (dit weer helpt ook niet mee)

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag dit jaar treuriger dan ooit (dit weer helpt ook niet mee)

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag dit jaar treuriger dan ooit (dit weer helpt ook niet mee)

Nederland herdenkt op 4 mei de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Woensdag, op 5 mei, vieren we dat ons land 76 jaar geleden werd bevrijd van de Duitse bezetting. Dat herdenken en vieren gebeurt helaas ook in 2021 – wie had dat een jaar geleden nou voorzien? – voornamelijk thuis op de bank.

Niet wéér he?

Door dat verrekte virus dat de wereld al bijna anderhalf jaar in z’n greep heeft, kijken we ook vanavond naar een bijna lege Dam en Waalsdorpervlakte. Door het virus is bevrijdingsdag morgen wederom een dag die we in ons uppie doorbrengen zonder gezellige festiviteiten. Dat vinden we dit jaar misschien wel erger en pittiger dan een jaar geleden, toen we nog geen idee hadden hoe lang dit alles zou gaan duren. En dan helpt dit weer ook niet mee…

De Nieuwe Kerk

De nationale herdenking begint in Amsterdam met een bijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Schrijfster Roxanne van Iperen houdt hier de 4 meivoordracht Stemmen uit het diepe. Tijdens de bijeenkomst zingt sopraan Laetitia Gerards, onder begeleiding van het Metropole Orkest. De herdenking is rechtstreeks te zien bij de NOS.

Koningspaar op de Dam

Aansluitend leggen koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan het begin van de herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam een krans. Daarna volgen de taptoe, twee minuten stilte en het Wilhelmus. De 19-jarige Amara van der Elst houdt een spoken word-voordracht en de jaarlijkse toespraak is van André van Duin. In tegenstelling tot vorig jaar, toen de koning op 4 mei een vrijwel lege Dam toesprak, is dit keer een kleine groep genodigden aanwezig. Het gaat om vertegenwoordigers van organisaties van diverse groepen oorlogsgetroffenen en nabestaanden. Het plein is niet toegankelijk voor andere belangstellenden. Nu maar hopen dat dat handjevol mensen het een beetje drooghoudt straks en dat Máxima haar hoed halverwege niet verliest.

Waalsdorpervlakte

Ook op de Grebbeberg in Rhenen en op de Waalsdorpervlakte bij Wassenaar zijn herdenkingsbijeenkomsten. Vanuit de voormalige concentratiekampen Vught en Westerbork zenden de regionale omroepen een speciaal tv-programma uit. Madurodam in Den Haag vormt wederom het toneel van de nationale kinderherdenking. Eerder op de dag zijn er al plechtigheden op het Nationaal Ereveld in Loenen, waar de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb spreekt, en in de Tweede Kamer bij de Erelijst van Gevallenen, met een speech van Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Onderweg ‘stil staan’

Tijdens de nationale herdenking staat het treinverkeer twee minuten stil. Ook vertrekken er van 19.50 tot 20.03 uur vanaf geen enkele luchthaven in Nederland vliegtuigen en taxiën er geen toestellen tussen 20.00 en 20.03 uur. Rijkswaterstaat roept automobilisten op een parkeerplaats op te zoeken en niet stil te gaan staan op de vluchtstrook.

Bevrijdingsdag

De Nationale Viering van Bevrijdingsdag begint dit jaar in het Kunstmuseum Den Haag. Vanuit deze locatie wordt rechtstreeks contact gelegd met de Duitse Bondskanselier Angela Merkel, die vanwege de coronamaatregelen vanuit Berlijn de 5 mei-lezing geeft. De toespraak is live te zien bij de NOS. De twaalfjarige Mily Al Azzazi houdt daarna de 5 mei-kinderlezing. Ook gaan studenten samen met de aanwezige demissionair premier Mark Rutte in gesprek met Merkel over vrijheid. Aansluitend ontsteekt Rutte om 13.00 uur het Bevrijdingsvuur. Dit is het startsein voor alle (online) activiteiten op 5 mei.

Lees ook
Coronaopnames nog altijd te hoog: geen versoepelingen na 11 mei

Online festivals

De Bevrijdingsfestivals zijn dit jaar volledig online. Op bevrijdingsfestivals.nl zijn meer dan tweehonderd optredens en activiteiten te zien. Artiesten Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser zijn dit jaar de Ambassadeurs van de Vrijheid. Zij verbinden de festivals via een livestream vanaf vliegbasis Gilze-Rijen. Net als vorig jaar is het jaarlijkse Bevrijdingsconcert op het water voor het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam afgelast. Ter vervanging maakt de NOS in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei ook nu een muziekuitzending vanuit Carré. Het concert is vanaf 20.35 uur rechtstreeks te zien op NPO1.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, NU.nl | Beeld: ANP