Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Wil je weten: dit zijn de coronamaatregelen voor Nederlandse reizigers in het buitenland

Wil je weten: dit zijn de coronamaatregelen voor Nederlandse reizigers in het buitenland

Wil je weten: dit zijn de coronamaatregelen voor Nederlandse reizigers in het buitenland

Nederland staat er niet al te best voor qua coronabesmettingen. Veel landen in Europa hebben daarom de regels aangescherpt voor toeristen uit Nederland. Dus mocht je in december nog een vakantie hebben geboekt, lees dan snel meer over de coronamaatregelen in het buitenland. 

Coronamaatregelen buitenland

De maatregelen in het buitenland verschillen per land en kunnen snel veranderen. Zo zijn ze in Zwitserland een stuk strenger dan in bijvoorbeeld België. Je kunt het beste voor je reis op de website van de Rijksoverheid kijken voor actuele informatie. Hieronder vind je een overzichtje van de maatregelen in West-Europese landen.

België

In België hoeven Nederlanders niet in quarantaine als ze gevaccineerd, hersteld of getest zijn. Wel moet er een Passagier Lokalisatie Formulier worden ingevuld voordat men het land mag betreden. Het kan per regio verschillen of er aanvullende maatregelen zijn.

Duitsland

In Duitsland moet je je laten registeren voorafgaand aan je reis en een geldig coronabewijs hebben. Echter moet je als je niet gevaccineerd of hersteld bent van corona minstens 5 dagen in quarantaine in Duitsland. Ook geldt in bijna heel Duitsland de 2G-maatregel. Horeca, winkels en restaurants zijn alleen toegankelijk als je genezen bent van corona of bent gevaccineerd.

Frankrijk

Je kunt naar Frankrijk als je gevaccineerd of hersteld bent van corona. Is dit niet het geval, dan is een negatieve coronatest verplicht. Deze test mag slechts 24 uur vóór vertrek naar Frankrijk zijn afgenomen. Vanaf 15 december is het coronabewijs niet meer geldig als je ouder dan 65 bent en de tweede vaccinatie al meer dan 7 maanden geleden is gezet.

Oostenrijk

Helaas is Oostenrijk voor Nederlanders niet een ideale vakantiebestemming in deze tijd. Het hele land zit momenteel in lockdown, wat betekent dat zowel de horeca als winkels en culturele instellingen zijn gesloten. Er is daar dan ook maar weinig te beleven in het land. Antigeentesten zijn niet toegestaan, men moet een PCR-test hebben gedaan als ze geen vaccinatie hebben gehad of niet hersteld zijn van corona. Er zijn ook speciale restricties voor mensen die gevaccineerd zijn met Janssen.

Lees ook
Goed nieuws voor wereldreizigers: we mogen weer naar Thailand reizen!

Portugal

In Portugal moet je een vaccinatie- of herstelbewijs laten zien, maar je moet óók een negatieve PCR-test of antigeentest hebben gedaan voor je naar het land mag reizen. Dit geldt voor iedereen, gevaccineerd of niet.

Spanje

Iedereen kan naar Spanje afreizen met een coronabewijs (als je getest, hersteld of gevaccineerd bent). Ook in dit land is een ingevuld gezondheidsformulier verplicht. Er is verder geen quarantaineplicht. Wel moet je als je terugkeert uit Spanje een coronabewijs laten zien. Je moet je dus in Spanje laten testen als je geen vaccinatie- of herstelbewijs hebt om terug te kunnen naar huis.

Zwitserland

In Zwitserland zijn ze behoorlijk streng. Elke Nederlandse toerist moet een negatief testresultaat laten zien. Maar ze moeten ook tien dagen lang in quarantaine, ook al is de uitslag van de coronatest negatief. Dit geldt voor iedereen, dus ook gevaccineerden. Als je geen langere tijd verblijft in het land, dan is het dus niet echt de moeite waard vanwege de lange quarantaine.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 Bron: LINDA, Rijksoverheid | Beeld: Getty Images