Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Dit wil je waarschijnlijk niet horen: grote kans op wéér een lockdown deze winter

Dit wil je waarschijnlijk niet horen: grote kans op wéér een lockdown deze winter

Dit wil je waarschijnlijk niet horen: grote kans op wéér een lockdown deze winter

De hoeveelheid coronabesmettingen gaat echt door het dak. Al meerdere dagen achter elkaar komt het aantal besmettingen boven de 10.000 uit. Veel mensen vrezen daarom voor een nieuwe lockdown tijdens de wintermaanden. 

Coronabesmettingen

Afgelopen week was er een nieuwe mijlpaal: 12.000 besmettingen in 24 uur. Dit was de eerste keer in 2021 dat het aantal besmettingen zó hoog was. Nu 84 procent van de volwassenen volledig is gevaccineerd, zijn deze cijfers best wel onverwachts. En toch komen er elke dag ruim 10.000 coronabesmettingen bij. De hoeveelheid ziekenhuisopnames is echter niet zo hoog als tijdens eerdere golven. Een bewijs dat vaccineren zeker wel effect heeft. Dit betekent echter niet dat de IC’s het rustig hebben. Integendeel, veel IC’s zitten vol met coronapatiënten en reguliere zorg wordt steeds vaker uitgesteld.

Wat is de oplossing voor de oplopende besmettingen? Hoogleraar medische microbiologie Bert Niesters vindt dat we ons gedrag moeten aanpassen. Dat betekent zorgvuldig controleren op de QR-code, huidige maatregelen volgen en meer thuis werken. “En ik denk dat het allerbelangrijkste is: bij klachten, laat je testen en blijf thuis”, sluit hij af.

Lees ook
Sorry, we hebben slecht nieuws: waarschijnlijk zitten we nog twee jaar met corona opgescheept

Nieuwe lockdown?

Data-analist Yorick Bleijenberg is iets minder positief en verwacht dat er zwaardere maatregelen komen en een lockdown onvermijdelijk is. “De politiek zou op safe moeten willen spelen. Je moet niet hopen dat je met bepaalde maatregelen nét onder een reproductiewaarde van 1 uitkomt. Je moet wéten dat een maatregel een groot effect zal hebben. Heeft dat nadelen voor de economie? Ja. En in het ergste geval zijn de maatregelen te zwaar en dalen de besmettingscijfers harder.” Een lockdown zou de besmettingscijfers flink terug kunnen dringen.

Wat het kabinet ook besluit, de kans zit er dik in dat er zwaardere maatregelen komen. Wellicht dat de hoeveelheid bezoek weer wordt ingeperkt. Ook wordt er nagedacht over vaste plekken in de horeca met een afstand van anderhalve meter. Nog ingrijpendere maatregelen zouden het sluiten van niet-essentiële sectoren zijn. De 2G-maatregel ligt ook nog op tafel, een maatregel die het coronatoegangsbewijs inperkt, waarbij ongevaccineerden geen QR-code meer kunnen krijgen. Geen prettige maatregel, maar wellicht wel een die er voor zorgt dat er geen nieuwe lockdown komt rondom de feestdagen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images