Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Dít vaccin blijkt het beste te beschermen tegen corona

Dít vaccin blijkt het beste te beschermen tegen corona

Dít vaccin blijkt het beste te beschermen tegen corona

We hebben het er met z’n allen al maanden over: kies je voor Moderna, AstraZeneca, Pfizer of toch voor een Janssen-prik? Nu is bekend welk type vaccin het beste beschermt tegen corona. 

En dat is misschien handig, mocht je nog een keer mogen kiezen in de toekomst welke prik je laat zetten. Belgische zorgmedewerkers die het Moderna-vaccin toegediend hebben gekregen, bleken veel meer antistoffen in hun bloed te hebben dan mensen die het Pfizer-vaccin kregen. Maar liefst 2x zoveel, blijkt nu uit nieuw onderzoek. Pfizar zakt dus sneller weg na een paar maanden dan Moderna. En Moderna lijkt het ook beter te doen dan AstraZeneca en Janssen.

Ook tegen de delta

Een eerder onderzoek liet ook al zien wat het beste vaccin is. Een onderzoek uit Minnesota wees uit dat mensen na hun Moderna-vaccinatie maar liefst voor 86% beschermd waren tegen infectie. Bij Pfizer is dat 76%. Niet alleen tegen de ‘gewone’ coronavariant, maar ook de deltavariant werkt Moderna het beste. Zo werkt het Pfizer-vaccin voor 42% tegen de deltavariant en het is het Moderna-vaccin een stuk effectiever, namelijk 76%.

Lees ook
RIVM verwacht stijging besmettingen in najaar: blijven de vaccins werken in de herfst?

Na corona

Toch lijkt het nog het beste te werken als je al corona hebt gehad, als je puur kijkt naar de antistoffen. Mensen met het Moderna-vaccin hebben zo’n 4000 eenheden antistof per milliliter bloed en Pfizer-ingeënten 1500 per milliliter – maar oud-coronapatiënten zonder vaccin hebben er bijna 10.000 in hun bloed.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images