Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Discussie over vuurwerkverbod groter dan ooit na dramatische fatale flatbrand Arnhem

Discussie over vuurwerkverbod groter dan ooit na dramatische fatale flatbrand Arnhem

Nieuws & Maatschappij
Discussie over vuurwerkverbod groter dan ooit na dramatische fatale flatbrand Arnhem

De discussie over een vuurwerkverbod wordt al jaren gevoerd. Maar door de verschrikkelijke flatbrand in Arnhem afgelopen oudejaarsnacht, die een gezin compleet verwoestte, is de discussie nu groter dan ooit.

Flatbrand in Arnhem

Vader (39), moeder (36), dochter (8) en zoontje (4) vierden Oud en Nieuw bij opa en oma in een flat aan het Gelderseplein in de wijk Malburgen in Arnhem. Amper een uur na de start van het nieuwe jaar stapten ze de lift van het gebouw in om naar huis te gaan. Ondertussen woedde er op de begane grond een brand, ontstaan in de entree van de flat. De stroom viel daardoor uit en het gezin werd in de stilhangende lift door de rook overvallen.

Minderjarige daders

Na het blussen van de brand trof de brandweer het gezin buiten bewustzijn aan in de lift. De vader en het zoontje overleden ter plaatste, reanimatie mocht niet meer baten. Moeder en dochter werden in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht. Twee minderjarige jongens van 12 en 13 worden verdacht van het stichten van de flatbrand, die mogelijk ontstond nadat vuurwerk in de entree van de flat belandde. De jongens hebben afgelopen nacht in een cel doorgebracht en zitten voorlopig nog vast.

Vuurwerkverbod

Deze dramatische gebeurtenis is voor velen de druppel. Een vuurwerkverbod zou de brand én doden volgens critici kunnen hebben voorkomen. Even leek dat verbod er ook te komen, nadat de Onderzoeksraad voor Veiligheid in 2017 het advies gaf knalvuurwerk en vuurpijlen voor consumenten te verbieden. Maar het kabinet vond dat er ‘onvoldoende draagvlak’ was en verwierp het.

Discussie

Op Twitter barst onder de hashtag #vuurwerkverbod de discussie weer los. Voorstanders van het verbod begrijpen de gedachtegang van de tegenstanders totaal niet. “Dat je met je dochter in het ziekenhuis ligt te vechten voor je leven, en als je daar uit komt je je man en zoon kwijt bent. Allemaal door gekloot met vuurwerk door kinderen. Laten we deze troep alsjeblieft verbieden, dit is het toch voor niemand waard?”, klinkt het in één van de vele tweets.

De tekst gaat verder onder de tweets.

Tegenstanders

Tegenstanders vinden een vuurwerkverbod niet per se de oplossing. “Een vuurwerkverbod lost niet het probleem op dat hulpverleners bekogeld worden met straatstenen of stoeptegels”, luidt één van de vele opmerkingen op Twitter. “Of je moet dit straatmeubilair ook gaan verbieden. Het probleem zit veel dieper en het heet: disrespect.”

De tekst gaat verder onder de tweets.

Oplossing

Een paar politieke partijen lijken, na zich er jarenlang voorzichtig omheen te hebben bewogen, inmiddels te pleiten voor een verbod op consumentenvuurwerk. De korpschef van de Nationale Politie wil dat er alleen nog ‘veilig siervuurwerk’ te koop is. Wat denk jij? Is een gedeeltelijk verbod te handhaven, of is de enige oplossing toch echt het vuurwerk volledig in de ban doen?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: ANP

Shoppen is altijd een goed idee