Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Derde coronagolf in zicht: einde aan beloofde vakanties en evenementen?

Derde coronagolf in zicht: einde aan beloofde vakanties en evenementen?

Derde coronagolf in zicht: einde aan beloofde vakanties en evenementen?

Over drie dagen zitten we weer massaal aan de buis gekluisterd voor de volgende corona-persconferentie. Volgens experts ziet het er niet goed uit voor Nederland. Zij zeggen dat er geen ruimte zal zijn voor versoepelingen. Volgens de laatste besmettingscijfers stevenen we af op de gevreesde derde coronagolf. Betekent dit dat de beloofde festivals vanaf juli en de welverdiende vakanties definitief niet meer door gaan?

Besmettingscijfers zijn té hoog

Met ruim 7600 positieve besmettingen per dag en een reproductiegetal van 1,14, ziet het vooruitzicht er niet goed uit. Het lijkt erop dat we steeds dichterbij de derde coronagolf zijn. De meest betrokken ministers van de crisis komen weer bijeen om te praten over de coronamaatregelen. Ingewijden verwachten dat er weinig ruimte is voor versoepelingen. Zo zei viroloog en OMT-lid Koopmans gisteren in Met het Oog op Morgen dat ‘we echt nog even geduld moeten hebben’.

Onlangs kondigden premier Rutte en Hugo de Jonge juíst aan dat er vanaf 31 maart misschien meer ruimte is voor versoepelingen. Zo was het plan om – mits de bestemmetingen dalen – de terrassen open te gooien, studenten meer fysiek naar school te laten gaan en de mogelijkheid om te winkelen te verruimen. Nu lijkt dit plan weer compleet de andere kant op te gaan.

Festivals en vakanties

Wetenschapsjournalist Diederik Jekel vertelt aan RTL-Boulevard dat het voor overheden wereldwijd een race tegen de klok is. ‘Wanneer je in de zomer weer van alles wilt opengooien, is dat afhankelijk van hoeveel mensen er gevaccineerd zijn. Met ieder persoon die gevaccineerd is, gaat het R-getal een klein beetje omlaag. En dan hoop je maar dat in de zomer genoeg mensen dat gedaan hebben, zodat de festivals bijvoorbeeld weer open kunnen gaan.’

Over de vakanties is Jekel iets positiever gestemd, maar hij benadrukt dat veel landen extreem voorzichtig zijn. ‘Het zou best kunnen zijn dat als je op vakantie gaat, sommige landen gaan eisen dat je gevaccineerd bent en dat je een vaccinatiepaspoort moet laten zien.’

Lees ook:
Hóe lekker: dit is de (heerlijke) weersverwachting voor deze lente

Avondklok

Een ander belangrijk discussiepunt is nog steeds de avondklok. D66-leider Kaag wilt zo snel mogelijk van deze maatregel af, vooral omdat de zomertijd volgende week ingaat. Andere bewindsleden zijn hier terughoudender in.

Duitsland

Net als wij hopen ook onze buren op meer vrijheden, maar bondskanselier Merkel vindt het te vroeg en heeft bekend gemaakt dat het land voorlopig niet gaat versoepelen. Duitse media melden dat Merkel de opgelegde maatregelen waarschijnlijk wilt verlengen tot ergens in april.

Dinsdagavond is er weer een persconferentie waarin meer duidelijk wordt over de gevreesde derde coronagolf. Nog even afwachten dus..

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS, RTL Boulevard | Beeld: Getty Images