Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > De omstreden 2G-coronamaatregel invoeren in Nederland: ben jij voor of tegen?

De omstreden 2G-coronamaatregel invoeren in Nederland: ben jij voor of tegen?

De omstreden 2G-coronamaatregel invoeren in Nederland: ben jij voor of tegen?

Sinds zaterdag moet je het coronatoegangsbewijs tonen bij zowel de horeca als sportscholen, theaters en musea. Ook is er weer een mondkapjesplicht in winkels en supermarkten. Komende vrijdag maak het demissionaire kabinet beslissingen over nieuwe coronamaatregelen, aangezien het aantal coronabesmettingen nog steeds fors oploopt. De controversiële 2G-maatregel wordt ook overwogen.

Maatregel voor ongevaccineerden

In Nederland geldt momenteel de 3G-regel: gevaccineerden, geteste en van corona genezen mensen krijgen een QR-code waarmee ze toegang krijgen tot diverse locaties. Met de oplopende coronabesmettingen is de kans groot dat er specifiekere maatregelen komen. De omstreden 2G-maatregel ligt zeker op tafel ter discussie. De 2G-maatregel stelt dat alleen gevaccineerden en recent genezen mensen een coronatoegangsbewijs kunnen krijgen. De invoering van deze 2G-regel betekent dat ongevaccineerden dan niet meer naar een restaurant of museum kunnen gaan, ook al zijn ze negatief getest.

Het is een behoorlijk omstreden regel, maar in sommige landen is de maatregel al actief. In Duitsland is de regel er al in een aantal regio’s van het land, waarbij de regio’s zelf mogen bepalen hoe ze met de regel omgaan. In sommige delen van Duitslang is er sprake van een gefaseerd model, wat betekent dat als de hoeveelheid coronapatiënten té hoog is, er meer beperkingen komen voor ongevaccineerden. Ook in Oostenrijk gaan ze de 2G-regel toepassen.

Lees ook
Dit wil je waarschijnlijk niet horen: grote kans op wéér een lockdown deze winter

2G-maatregel: ja of nee?

Het is nog onduidelijk of de 2G-maatregel effectief is, aangezien de regel pas recent in het leven is geroepen. Sommige mensen laten zich toch vaccineren, omdat ze anders door de regel vrijheden verliezen. Maar tot nu toe zijn er geen opvallend hoge stijgingen in het aantal gezette vaccinaties in de regio’s waar de 2G-regel is ingevoerd. In Nederland kan de 2G-regel rekenen op veel protest en kritiek. Mensen zijn niet te spreken over de regel, omdat ongevaccineerden worden uitgesloten doordat de toegang tot veel locaties hun wordt ontzegd. Hierdoor voelen ze zich verplicht om zich wel te laten vaccineren.

De 3G-maatregel die momenteel in Nederland geldt, schijnt niet heel zorgvuldig te worden nageleefd. Veel locaties blijken niet aandacht te controleren of mensen wel een coronatoegangsbewijs hebben en laten ongevaccineerde mensen of mensen zonder QR-code wel toe terwijl dit niet is toegestaan. Wat vind jij, moet de 2G-regel ook in Nederland worden ingevoerd?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS | Beeld: BrunoPress