Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > De maximale testcapaciteit is bereikt bij GGD’en: ‘De rek is eruit’

De maximale testcapaciteit is bereikt bij GGD’en: ‘De rek is eruit’

De maximale testcapaciteit is bereikt bij GGD’en: ‘De rek is eruit’

De GGD’en hebben hun handen vol aan alle aanvragen voor coronatesten. De GGD GHOR meldt dat de maximale testcapaciteit is bereikt. De GGD’en zullen “alle zeilen bijzetten” om te kunnen voldoen aan de grote vraag naar testafspraken. 

Maximale testcapaciteit

De maximale testcapaciteit van de GGD is in theorie 90.000 tests per dag. Dit blijkt vanwege de vele coronabesmettingen te weinig te zijn. De GGD is daarom druk bezig met het uitbreiden van de capaciteit. Er wordt gewerkt naar een maximum van 120.000 tests per dag. “Duizenden medewerkers werken dagelijks keihard om alle testaanvragen in te plannen en uit te voeren, maar de rek is eruit. We lopen aan alle kanten tegen het maximum van onze capaciteit aan”, zegt een woordvoerder van GGD GHOR.

Of 120.000 tests per dag haalbaar is, is onzeker. “Of dit haalbaar is, hangt af van de beschikbaarheid van personeel”, zegt de GGD. De vraag is vooral of er wel genoeg personeel beschikbaar is bij het callcenter en in de teststraten. Alleen al in de callcenters werken bijna 4.000 medewerkers bij het inplannen van afspraken.

Lees ook
Wéér een soort lockdown: hoe kan het dat we nog steeds met coronamaatregelen opgescheept zitten?

Drukte

De afgelopen twee weken was het bijzonder druk bij het callcenter van de GGD. Duizenden mensen wilden zich laten testen en belden voor een testafspraak. Gelukkig wist de GGD toen snel te schakelen om aan de testaanvragen te voldoen.

Op dinsdag 16 november werden er maar liefst 20.252 positieve coronatesten geregistreerd. Dit beeld is wel lichtelijk vertekend door een storig. Er liggen momenteel liggen er 2.071 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 385 op de IC.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images