Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > De hoofdprijs bij de loterij winnen? Bij deze loterij is je winstkans het grootst

De hoofdprijs bij de loterij winnen? Bij deze loterij is je winstkans het grootst

De hoofdprijs bij de loterij winnen? Bij deze loterij is je winstkans het grootst

Het winnen van de jackpot in de loterij is iets waar veel mensen van dromen. We kopen massaal loten bij de Staatsloterij, de Postcodeloterij en andere loterijen met mooie prijzen. Maar bij welke loterij kun je het best een lot kopen om de meeste kans te maken op de hoofdprijs?

De felbegeerde hoofdprijs

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: de kans op een hoofdprijs is behoorlijk klein, volgens hoogleraar Micro-economie Adriaan Soetevent. Ondanks de kleine winstkans doen mensen toch vaak mee met loterijen en wordt er veel geld besteed aan loten. Waarom eigenlijk? “Mensen ervaren ten eerste het spelplezier en de spanning van het meedoen. Anderen kopen een lot omdat ze een goed doel willen steunen”, zegt Soetevent. De grootste reden is wel dat mensen hopen dat ze hun kostbare dromen kunnen verwezenlijken. Een nieuw huis, een zwembad in de tuin, een nieuwe auto, een verre vakantie; allemaal dromen die binnen handbereik liggen als je de jackpot wint. Meedoen met de loterij is voor de meeste mensen verliesgevend, omdat er maar een zeer klein deel daadwerkelijk wint. “Mensen spelen mee voor de droom en niet het financiële gewin. Als je dát doet, kan je beter niet meedoen”, zegt Ruud Koning, hoogleraar Sporteconomie.

Lees ook
Tamara (37) won de loterij: ‘Op zo veel geld zat ik niet te wachten, ik wilde gewoon mijn moeder terug’

Waar heb je de meest winstkans?

Wil je jouw dromen verwezenlijken en een hoog bedrag winnen? Volgens Koning kun je dan het beste meedoen aan de Postcode Loterij. De winstkans is daar groter, omdat er relatief weinig postcodes zijn. Kleine kanttekening is wel dat de hoofdprijs bij de Postcode loterij nooit naar slechts één persoon gaat, maar wordt verdeeld over winnende postcodes. Je zult de hoofdprijs dus moeten delen met de andere winnaars. Het gewonnen bedrag is dan een stuk lager dan de jackpot waarmee wordt geadverteerd.

Soetevent zegt daarom dat je het beste goed vooronderzoek kan doen over welk bedrag je in wilt leggen en wat je kansen bij elke loterij zijn. Een voordeel van de Staatsloterij is bijvoorbeeld dat deze loterij als enige de prijzen belastingvrij uitkeert. Bij alle andere loterijen moet je maar liefst 29 (!) procent van het bedrag afdragen. En dat is toch behoorlijk wat als je de hoofdprijs hebt gewonnen. De Eurojackpot kun je maar beter links laten liggen. Deze loterij waar heel Europa aan mee kan doen heeft zoveel mogelijke getallencombinaties, waardoor de winstkans slechts één op de 95 miljoen is. Noem dat maar gerust kansloos!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 Bron: AD.nl | Beeld: Getty Images