Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Dagrecord met bijna 35.000 positieve coronatests: misschien het begin van het einde van de crisis

Dagrecord met bijna 35.000 positieve coronatests: misschien het begin van het einde van de crisis

Dagrecord met bijna 35.000 positieve coronatests: misschien het begin van het einde van de crisis

In de afgelopen 24 uur zijn er 34.954 positieve coronatests geregistreerd. Een nieuw dagrecord, maar het hoge aantal heeft ook te maken met een storing. Het aantal mensen dat is besmet met corona neemt in rap tempo toe, maar het aantal ziekenhuisopnames daalt daarentegen. Rudi Westendorp, epidemioloog en hoogleraar ouderengeneeskunde, zegt dat dit juist het begin van het einde van de crisis kan betekenen. 

De situatie in Denemarken

Rudi Westendorp is epidemioloog en hoogleraar aan de universiteit van Kopenhagen. In Denemarken hebben ze ook last van de omikronvariant. “Het aantal besmettingen is de laatste tijd ongekend hoog, op dit moment meer dan twintigduizend per dag. Doordat omikron zich zo snel verspreidt, maar ook doordat in Denemarken per dag een half miljoen coronatests worden afgenomen, dat zijn wel véél meer testen dan in Nederland. Meten is weten!”, vertelt Westendorp.

In Denemarken liggen er relatief veel mensen in het ziekenhuis, maar in het land is er geen sprake van een strenge lockdown. In de verpleeghuizen raken veel mensen besmet, maar er overlijden relatief weinig mensen. “Vrijwel iedereen had eerder in het najaar al een boosterprik gehad. Het aantal besmettingen is in de loop van december dus vertienvoudigd, maar het aantal sterfgevallen slechts verdubbeld. Dat zijn de sterkste cijfers die ik tot nu toe heb gezien voor de stelling dat omikron minder ziekmakend is. Deze cijfers lijken echt heel gunstig. De statistieken die ik uit de ziekenhuizen zie, vind ik nog te voorbarig”, legt de epidemioloog uit.

Minder ziekmakend

Omikron is besmettelijker dan de deltavariant. “Maar daartegenover staat dus dat de gemiddelde ernst van het ziektebeeld afneemt. De conclusie die hier wordt getrokken, en die ook door de directeur van het Deense RIVM wordt verspreid: dit zou wel eens het begin van het einde van de crisis kunnen zijn”, zegt Westendorp hoopvol.

In Nederland is er wel sprake van een lockdown, voornamelijk omdat er te laat is ingegrepen. “Als je later begint met de structurele aanpak van een epidemie, heb je langer nodig. Een grote brand blussen kost nu eenmaal meer tijd dan een kleine.” Maar een einde van de crisis lijkt in zicht, aldus Westendorp. “Omikron is heel besmettelijk, dus voor de komende weken is het credo: stoelriemen vast, dit wordt een heftige vlucht. Maar er mag – met name voor ouderen – ook echt een hoopvolle boodschap zijn. De cijfers die ik hier zie, lijken erop te wijzen dat de storm in kracht aan het afnemen is.”

Lees ook
Zwangere vrouwen twijfelen: wel of geen boosterprik nemen tijdens de zwangerschap?

Dagrecord in Nederland

In Nederland is vandaag een nieuw dagrecord gebroken met 34.954 positieve coronatesten. De afgelopen zeven dagen testten maar liefst 150.409 mensen positief op corona. Maar het goede nieuws is dat de cijfers in de ziekenhuizen afnemen. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding laat weten dat het aantal coronapatiënten daalde met 25 naar 1.516. Daarvan liggen 409 mensen op de intensive care.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images