Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Liever te dik in de kist? ‘Steeds meer mensen hebben obesitas en crematoria moeten zich aanpassen’

Liever te dik in de kist? ‘Steeds meer mensen hebben obesitas en crematoria moeten zich aanpassen’

Liever te dik in de kist? ‘Steeds meer mensen hebben obesitas en crematoria moeten zich aanpassen’

Obesitas is een groeiend probleem in Nederland. De gemiddelde Nederlander wordt dan ook steeds dikker. Dit heeft ook gevolgen voor crematoria en uitvaartondernemers, die flinke aanpassingen moeten doen voor overledenen met obesitas. 

Grotere kisten voor zwaarlijvigen

Crematoria moeten verschillende aanpassingen doen om overledenen met obesitas te kunnen faciliteren, blijkt uit gesprekken van NRC met medewerkers in de uitvaartbranche. Zwaardere lichamen vragen namelijk om grotere kisten én meer mankracht. Zo is het standaardmodel uitvaartkist het afgelopen jaar verbreed met 2,5 centimeter, meldt fabrikant DZU. Zij produceren ook extra brede modellen voor obese mensen, die niet passen in het standaardmodel. Deze extra brede modellen kunnen tientallen kilo’s meer wegen dan een standaardmodel kist. De bredere modellen zijn dan ook niet te tillen door slechts zes dragers. Dergelijke kisten moeten door acht personen worden gedragen tijdens een uitvaart. De kosten voor deze extra kistdragers kan flink in de papieren lopen en dit wordt lang niet altijd vergoed  door de verzekering.

Lees ook
In vertrouwen: ‘Het is mijn schuld dat er iemand dood is’

Obesitas ook gevolgen voor crematieproces

Naast de bredere kist en extra kistdragers zijn er nog meer aanpassingen die gedaan moeten worden voor overledenen met obesitas. Het cremeren van een grote kist met zwaarlijvig persoon kost namelijk meer tijd en meer brandstof. Gemiddeld duurt het cremeren van een kist zo’n vijf kwartier. Maar het duurt een kwartier extra om iemand met obesitas te cremeren. Al met al moet de uitvaartbranche dus aardig wat aanpassingen doen voor zwaardere overledenen. Volgens het RIVM, de GGD en het CBS zijn momenteel drie op de twintig mensen in Nederland obees, met een BMI van boven de 30.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images